Čiernohorský rezeň je skutočnou perlou slovenskej kuchyne, ktorú vymyslel renomovaný šéfkuchár Ondrej Antovszký, známy svojím pôsobením v Klube slovenských spisovateľov. Tento klasický recept kombinuje bravčové mäso s unikátnym cestíčkom z vajec, zemiakov a cesnaku, čo vytvára chrumkavú a šťavnatú delikatesu. Perfektne korenené a vyprážané do zlatista, čiernohorské rezné sú obľúbenou voľbou na rodinné obedy alebo slávnostné večere.
Ingrediencie
- Na mäso:
- 1 kg bravčového stehna, nakrájaného na plátky
- Morská soľ a čierne korenie na ochutenie
- Na cestíčko:
- 1-2 veľké zemiaky, na jemno nastrúhané
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 3 vajcia
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 3 lyžice hladkej múky
- Voda alebo mlieko podľa potreby na zriedenie cestíčka
- Na vyprážanie:
- Slnečnicový olej
Postup
- Príprava mäsa: Mäso umyte, osušte a nakrájajte na plátky. Každý plátok pod fóliou na tenko naklepeme. Ochutíme morskou soľou a čiernym korením z oboch strán.
- Príprava cestíčka: Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, pretlačený cesnak, vajcia, soľ, korenie, majoránku a múku. Miešajte, kým nevznikne hladké cestíčko. Podľa potreby pridajte trochu vody alebo mlieka, aby cestíčko malo konzistenciu hustej smotany.
- Vyprážanie rezňov: Vo veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo slnečnicového oleja. Každý plátok mäsa najskôr obaľte v múke a potom ponorte do pripraveného cestíčka. Vyprážajte z každej strany približne 2-3 minúty alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu. Hotové rezné vyberte a položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Podávajte čiernohorské rezné horúce, ideálne s prílohou, ktorá môže zahŕňať pučené zemiaky, zemiakový šalát alebo čerstvú zeleninu. Tento jednoduchý a chutný pokrm je skvelou ukážkou tradičnej slovenskej kuchyne, ktorá si zachováva svoje miesto v srdciach mnohých gurmánov.