Čučoriedková štrúdľa je sladká pochúťka, ktorá využíva lahodné a antioxidantmi bohaté čučoriedky, zabalené v krehkom a ľahkom cestíčku. Tento dezert je ideálny na letné popoludnia, kedy si chcete pochutiť na niečom osviežujúcom a zároveň zdravom. Čučoriedky, kombinované s jemnou cukrovou a citrónovou náplňou, poskytujú dokonalú rovnováhu medzi sladkosťou a kyslosťou. Pripravte si túto štrúdľu na rodinné oslavy alebo ako štýlový dezert pre hostí.
Ingrediencie
- Pre náplň:
- 500 g čerstvých čučoriedok
- 150 g cukru
- Šťava z 1 citróna
- 1 PL kukuričného škrobu
- Pre cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- 50 ml vlažnej vody
- Štipka soli
- 2 PL oleja
- Múka na posypanie pracovnej plochy
Postup
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, soľ, vajce, olej a vlažnú vodu. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré nelepí na rukách. Cesto zakryte a nechajte odpočívať asi 30 minút.
- Príprava náplne a formovanie štrúdle: V menšom hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob. Zmes nechajte krátko povariť na miernom ohni, len kým sa cukor nerozpustí a škrob začne zahusťovať. Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na tenký plát. Na cesto rozložte čučoriedkovú náplň, pričom nechajte okraje voľné asi 2 cm. Cesto opatrne zrolujte a konce pevne zatvorte, aby z neho náplň nevytekala.
- Pečenie: Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 35-40 minút, kým štrúdľa nie je zlatistá a chrumkavá.
Podávajte čučoriedkovú štrúdľu teplú alebo vychladenú, posypanú práškovým cukrom alebo podávanú s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre dokonalé spojenie chutí. Tento jednoduchý, ale účinný recept je zárukou spokojnosti a potešenia pre každého milovníka ovocných dezertov.