Preskočiť na obsah

Cviklový šalát s kozím syrom a orechami, perfektná kombinácia chutí a textúr

Pripravte si svieži a farebný cviklový šalát s kozím syrom a orechami, ktorý je nielen nádherný na pohľad, ale aj nabitý výživnými látkami. Tento jednoduchý, no štýlový šalát kombinuje sladkosť pečenej cvikly s krémovosťou kozieho syra a chrumkavým zakončením v podobe pražených orechov. Je to ideálna voľba pre zdravý obed alebo ako štýlový príloha na večeru. Ľahký na prípravu, tento šalát je skvelý pre každú príležitosť.

Ingrediencie

  • 4 stredne veľké cvikly
  • 150 g kozieho syra, rozdrobeného
  • 1/2 šálky vlašských orechov, hrubo nasekaných
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balsamikového octu
  • 1 lyžička medu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo bazalka)

Postup

  1. Príprava cvikly: Cviklu dôkladne umyte a zabaľte každú zvlášť do alobalu. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia približne 1 hodinu, alebo kým nie je mäkká. Po upečení nechajte cviklu vychladnúť, potom ju olúpte a nakrájajte na kocky alebo plátky podľa preferencie.
  2. Príprava šalátu: Na suchej panvici ľahko opražte vlašské orechy, kým nezačnú voňať a nezískajú zlatistú farbu. Dávajte pozor, aby ste ich neprepálili. V malej miske zmiešajte olivový olej, balsamikový ocot a med, kým nevznikne homogénny dressing. V šalátovej mise kombinujte pečenú cviklu, rozdrobený kozí syr a opražené orechy. Šalát zľahka posoľte, okoreňte a zalejte pripraveným dressingu. Všetko dobre premiešajte.

Podávajte šalát okamžite po príprave, ozdobený čerstvými bylinkami. Tento jednoduchý a elegantný šalát môže byť skvelým začiatkom večere alebo ako bohatý hlavný chod, ak ho podáte s čerstvým pečivom alebo grilovaným mäsom. Vychutnajte si bohaté chute a textúry, ktoré robia tento cviklový šalát s kozím syrom a orechmi skutočným potešením!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *