Pripravte si domácu granolu s medom a sušeným ovocím a užívajte si zdravé raňajky alebo snack kedykoľvek počas dňa. Tento recept je plný výživných ovsených vločiek, chrumkavých orechov, sladkého medu a šťavnatého sušeného ovocia, čo robí z každej porcie skutočný pôžitok. Domáca granola je nielen zdravšia ako tie kupované, ale môžete ju ľahko prispôsobiť svojim obľúbeným ingredienciám a je ideálna na uskladnenie.
Ingrediencie
- 3 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka zmiešaných orechov (napr. mandle, vlašské orechy, pekanové orechy), hrubo nasekaných
- 1/2 šálky semienok (napr. slnečnicové alebo tekvicové semienka)
- 1/2 šálky medu
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 1/2 šálky sušeného ovocia (napr. hrozienka, brusnice alebo sušené marhule), nasekaného
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1 čajová lyžička škorice
Postup
- Príprava základnej zmesi: Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia. Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, nasekané orechy, semienka, soľ a škoricu. V menšom hrnci na miernom ohni roztopte kokosový olej s medom a vanilkovým extraktom, kým nevznikne hladká zmes. Túto zmes nalejte do suchej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny rovnomerne obalili.
- Pečenie a pridanie sušeného ovocia: Rozotrite granolu na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre asi 20 až 25 minút alebo kým nezačne zlato hnednúť. Počas pečenia granolu niekoľkokrát premiešajte, aby sa rovnomerne upekla. Po vybratí z rúry nechajte granolu úplne vychladnúť na plechu, potom pridajte sušené ovocie a premiešajte.
Domáca granola s medom a sušeným ovocím je vynikajúca, keď sa podáva s jogurtom, mliekom alebo jednoducho ako chrumkavý snack. Môžete ju uchovávať v tesne uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste až niekoľko týždňov.