Domáci ananásový džús je skvelým spôsobom, ako si dopriať osviežujúci a zdravý nápoj plný vitamínov a minerálov, ktoré ananás prirodzene obsahuje. Ananás je bohatý na vitamín C, bromelain, antioxidanty a ďalšie zlúčeniny, ktoré podporujú trávenie a znižujú zápaly. Tento recept na domáci ananásový džús je rýchly a jednoduchý, pričom zaručuje čerstvosť a čistotu bez pridaných konzervantov alebo cukrov, ktoré nájdete v obchodne kupovaných džúsoch.
Ingrediencie
- 1 veľký zrelý ananás
- Šťava z 1 limetky
- 1/2 šálky vody (voliteľné, na zriedenie)
- Ľad na podávanie
- Med alebo agávový sirup na sladenie podľa chuti (voliteľné)
Postup
- Príprava ananásu: Začnite tým, že ananás dôkladne umyjete. Odrežte hornú a spodnú časť, postavte ananás na jednu z týchto ploch a ostrým nožom odstráňte šupku. Vyrezajte aj tmavohnedé „oči“, ktoré môžu byť na plode. Nakoniec, ananás rozdelte na štvrtiny a vyrežte tuhý stredný kmeň. Nakrájajte zvyšok mäkkú dužinu na kúsky.
- Výroba džúsu: Nakrájaný ananás, limetkovú šťavu a vodu (ak používate) vložte do mixéra. Ak si prajete sladší džús, môžete pridať med alebo agávový sirup. Všetko spolu rozmixujte na vysokých otáčkach, kým nezískate hladký džús. Ak preferujete úplne čistý džús bez akýchkoľvek vláknin, môžete ho preceďte cez jemné sito alebo cez gázu.
Podávajte domáci ananásový džús ihneď po príprave, najlepšie chladený s ľadom. Tento nápoj je ideálny na ranné osvieženie alebo ako chutný a zdravý doplnok k obedom a večerám. Jeho prirodzene sladká a tropicky osviežujúca chuť si získa každého, a navyše poskytne dávku zdravia v každom hltu.