Domáci hroznový džús je nielen nádherný svojou jasnou farbou a osviežujúcou chuťou, ale aj bohatý na antioxidanty a vitamíny, ktoré podporujú zdravie srdca a celkovú pohodu. Výroba hroznového džúsu doma vám umožní vychutnať si plnú chuť čerstvého hrozna bez pridaných cukrov alebo konzervačných látok, ktoré sú často súčasťou obchodných produktov. Tento jednoduchý recept je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a pripraviť nápoj, ktorý môžete s potešením podávať celá rodina.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvého hrozna (preferovaná je odroda bez semien)
- 1 liter vody
- Med alebo agávový sirup na sladenie podľa chuti (voliteľné)
- Šťava z 1 citróna (voliteľné, pre zvýšenie sviežosti)
Postup
- Príprava hrozna: Dôkladne umyte hrozno pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nečistoty a pesticídy. Ak používate hrozno s kosťami, môžete ich ponechať, pretože budú odstránené počas procesu filtrovania.
- Výroba džúsu: Hrozno spolu s vodou dajte do veľkého hrnca. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte zmes pomaly vrieť asi 10 minút. Počas varenia sa hrozno začne rozpadávať a uvoľňovať svoje šťavy.
- Filtrovanie a dochutenie džúsu: Po uvarení nechajte zmes mierne vychladnúť a potom ju preceďte cez jemné sito alebo gázu do veľkej misy alebo džbánu, aby ste odstránili pevné časti hrozna. Ak chcete džús sladiť, pridajte med alebo agávový sirup podľa vašej chuti. Ak chcete džús ešte viac osviežiť, pridajte citrónovú šťavu.
Podávajte hroznový džús chladený s ľadom. Tento domáci nápoj je ideálny na osvieženie počas teplých dní alebo ako zdravá alternatíva k sladeným obchodným nápojom. Jeho prírodná sladkosť a osviežujúce vlastnosti zabezpečia, že bude obľúbený medzi všetkými členmi rodiny.