Pripravte si doma chutný a osviežujúci jablkový džús plný vitamínov. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí majú prístup k čerstvým jablkám a hľadajú prírodný spôsob, ako si vychutnať ich plnú chuť bez pridaných cukrov a konzervantov. Domáci jablkový džús je nielen zdravý, ale jeho príprava je tiež jednoduchá a výsledok je lahodne svieži. Využite sezónne jablká a vychutnajte si túto prirodzenú sladkosť kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie
- 10 stredne veľkých jabĺk (vhodné sú sladké odrody ako Gala, Honeycrisp, alebo Fuji)
- 1 liter vody (voliteľné, na zriedenie podľa potreby)
- Štipka škorice (voliteľné, pre dochutenie)
- Ľad (na servírovanie)
Postup
- Príprava jabĺk: Jablká dobre umyte a odstráňte z nich stredy s jadierkami. Jablká nakrájajte na štvrtiny alebo osminy, nemusíte ich lúpať, pokiaľ používate organické jablká bez chemického ošetrenia.
- Výroba džúsu: Jablká vložte do veľkého hrnca a pridajte dostatok vody, aby boli jablká z polovice ponořené (vodu môžete pridať menej alebo viac podľa toho, ako koncentrovaný džús preferujete). Hrniec postavte na stredne vysoký oheň a nechajte zmes zovrieť. Potom teplotu znížte a nechajte jablká pomaly variť pod pokrievkou asi 20-25 minút, alebo kým nie sú mäkké a rozpadávajúce sa.
- Pasírovanie a filtrovanie džúsu: Vypnutý obsah hrnca preložte do sita vyloženého čistou látkou alebo použite džúsový lis. Dobre vymačkajte všetku šťavu z jablkového pyré. Pre získanie jemnejšieho džúsu môžete šťavu ešte raz prefiltrujte cez jemné sito alebo cez niekoľko vrstiev gázy.
Podávajte džús chladený s ľadom a štipkou škorice pre extra chuť. Tento domáci jablkový džús je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a zároveň sa osviežiť. Navyše, uchovávaním džúsu v chladničke si môžete vychutnať jeho chuť niekoľko dní.