Kuchyňa

Gaštanové pochúťky: Kulinárska cesta k jesenným pokladom

LIFEZONE.sk

Gaštan je bez pochýb symbolom jesene. Keď začne opadávať lístie a chladné večery nám pripomenú blížiaci sa koniec roka vtedy začnú stromy gaštana zhadzovať svoje plody na chodníky, parky a lesné cesty. Gaštan nie je iba chutný, ale aj bohatý na vitamíny a minerály, čo ho robí vynikajúcim doplnkom našej jesennej diéty. Zatiaľ čo mnohí ľudia obľubujú pečené gaštany v ich najčistejšej forme, existuje mnoho inovatívnych spôsobov, ako túto jesennú pochúťku zaradiť do vášho jedálnička. V tomto článku vám predstavíme niekoľko vynikajúcich, chutných a pre niekoho aj prekvapivých receptov s touto jesennou pochúťkou.

Krémová gaštanová polievka

Ingrediencie:

  • 500g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • maslo

Postup:

  1. Na panvici roztopíme maslo a opražíme na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista.
  2. Pridáme gaštany a krátko opražíme.
  3. Zalejeme vývarom a necháme variť 20-25 minút.
  4. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, pridáme smotanu a premiešame. Dochutíme soľou a korením.

Gaštanový dezert s čokoládou

Ingrediencie:

  • 400g gaštanové pyré
  • 100g tmavej čokolády
  • 100g masla
  • 100g práškového cukru
  • 3 vajíčka

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, roztopenú čokoládu, maslo a práškový cukor.
  2. Pridáme vajíčka a dobre premiešame.
  3. Rozdeľujeme zmes do forem a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
  4. Dezert môžete podávať teplý alebo studený, s čerstvým ovocím alebo šľahačkou.

Gaštanový puding

Ingrediencie:

  • 300g gaštanové pyré
  • 500 ml mlieka
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 3 žĺtky

Postup:

  1. Mlieko so strukom vanilky privedieme k varu.
  2. V mise zmiešame žĺtky s cukrom a postupne pridávame horúce mlieko.
  3. Zmes vlejeme späť do hrnca a za stáleho miešania zahrievame, kým nezhustne.
  4. Pridáme gaštanové pyré, premiešame a necháme vychladnúť. Pred podávaním vložte na niekoľko hodín do chladničky.

Gaštanové noky s maslovou omáčkou a šalviou

Ingrediencie:

  • 300g gaštanové pyré
  • 200g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • 100g masla
  • niekoľko lístkov čerstvej šalvie

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, múku, vajce a pridáme soľ podľa chuti.
  2. Vytvarujeme z cesta noky.
  3. V hrnci varíme v slanej vode, kým noky nevyplávajú na povrch.
  4. V panvici roztopíme maslo, pridáme šalviové lístky a osmažíme do zlatista. Noky premiešame s maslovou omáčkou.

Gaštanový hummus

Ingrediencie:

  • 300g gaštanov (už ošúpaných a uvarených)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • 3 PL tahini pasty
  • 60 ml olivového oleja
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme do hladka.
  2. Podávame s čerstvým pečivom alebo zeleninovými tyčinkami.

Gaštanový chlieb

Ingrediencie:

  • 500g hladkej múky
  • 200g gaštanovej kaše
  • 10g soli
  • 7g sušeného droždia
  • 350ml vlažnej vody

Postup:

  1. Múku, gaštanovú kašu, soľ a droždie zmiešame v mise.
  2. Pridáme vlažnú vodu a spracujeme cesto.
  3. Necháme kysnúť 1 hodinu.
  4. Tvarujeme chlieb a pečieme v rúre predhriatej na 220°C približne 30 minút.

Gaštanové muffiny s čokoládovými kúskami

Ingrediencie:

  • 200g gaštanové pyré
  • 150g práškového cukru
  • 100g roztopeného masla
  • 2 vajíčka
  • 150g múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100g čokoládových kúskov

Postup:

  1. V mise zmiešame gaštanové pyré, práškový cukor, maslo a vajíčka.
  2. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešame.
  3. Nakoniec pridáme čokoládové kúsky.
  4. Rozdeľujeme cesto do foriem na muffiny a pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.

Gaštan nie je len chutným symbolom jesene, ale aj vynikajúcou prísadou do rôznych jedál a dezertov. Jeho krémová textúra a sladkastá chuť ho robia perfektným na polievky, dezerty či dokonca do hlavných jedál. Takže ak narazíte v prírode alebo v obchode na jedlé gaštany, neváhajte a vyskúšajte niektorý z našich receptov. Vaše chuťové bunky vám poďakujú!

Najčastejšie otázky

Populárne články

To Top