Hovädzí guláš s haluškami je jedným z najikonickejších a najobľúbenejších jedál strednej Európy, zvlášť populárny v Česku a na Slovensku. Tento robustný a sýty pokrm kombinuje bohatú, aromatickú omáčku s hovädzím mäsom a domácimi haluškami, ktoré dokonale absorbuje jej chuť. Hovädzí guláš je ideálny na sviatočné večere alebo ako pohodlné zimné jedlo, ktoré zahreje každého.
Ingrediencie
- Na guláš:
- 1 kg hovädzieho mäsa na guláš (napríklad krk alebo plece)
- 2 veľké cibule, nadrobno nakrájané
- 4 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 2 PL sladkej mletej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL majoránky
- 2 bobkové listy
- 500 ml hovädzieho vývaru alebo vody
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 PL oleja
- Na halušky:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 300 ml vody
- Štipka soli
Postup
- Príprava gulášu: Vo veľkom hrnci na stredne vysokom ohni rozohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibulu. Restujte, kým cibula nezmäkne a nezačne sa karamelizovať. Pridajte cesnak a mäso, osmažte, kým mäso nezhnedne zo všetkých strán. Pridajte papriku, rascu, majoránku a bobkové listy, krátko orestujte, aby sa uvoľnili chute. Zalejte hovädzím vývarom alebo vodou, pridajte soľ a korenie, znížte teplotu a pomaly dusite pokryté, kým mäso nie je úplne mäkké, asi 2 hodiny.
- Príprava halušiek: Zmiešajte múku, vajce, vodu a soľ v mise na vytvorenie hladkého cesta. Cesto by malo byť husté, ale stále dosť riedke na to, aby sa dalo cez haluškár (špeciálny sitkový nástroj na halušky) tlačiť. Privedieme k varu veľký hrniec osolenej vody, halušky vytlačíme do vriacej vody cez haluškár a varíme, kým nevyplávajú na povrch, asi 2-3 minúty. Vyberieme ich dierovanou naberačkou a opláchneme pod studenou vodou.
Podávajte horúci guláš spolu s čerstvo uvarenými haluškami. Tento tradičný pokrm je vynikajúci s nakladanými uhorkami alebo čerstvým chlebom.