Kuchyňa

Jablková sezóna: Zlatý poklad prírody v overených receptoch

Jablko je základným druhom ovocia v mnohých kultúrach a kuchyniach po celom svete. V dnešnom článku sa ponoríme do úžasných výhod jabĺk a ponúkneme vám niekoľko overených receptov, aby ste si mohli túto sezónu vychutnať naplno.

Jablko sa pestuje už tisíce rokov a je jedným z najstarších ovocí, ktoré človek konzumuje. Jeho história siaha až do oblastí Strednej Ázie. Vďaka pestovaniu a obchodovaniu s jablkami sa tento chutný plod dostal do celej Európy a neskôr do Ameriky.

Výživové hodnoty a zdravotné výhody

Jablko je nízkokalorické, ale vysoko výživné ovocie. Je bohaté na vlákninu, vitamíny C, K, a skupiny B, ako aj na minerály ako draslík. Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk môže prispievať k zlepšeniu zdravia srdca, zníženiu rizika diabetu typu 2 a podpore trávenia.

Rôzne odrody jabĺk

Existuje nespočetné množstvo odrôd jabĺk, od sladkých po kyslé, od chrumkavých po mäkké. Medzi najobľúbenejšie patrí ‚Golden Delicious‘, ‚Red Delicious‘, ‚Jonagold‘ a ‚Granny Smith‘.

Skladovanie a príprava

Jablká by mali byť skladované v chladnom a tmavom prostredí. Aby boli čerstvé, môžete ich uložiť do chladničky. Pred konzumáciou by mali byť dôkladne umyté.

Overené recepty s jablkami

Klasický jablkový koláč

Ingrediencie

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 200g múky
  • 150g cukru
  • 100g masla
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Postup

Jablká olúpte, nakrájajte na tenké plátky. Múku, cukor, maslo, vajce, prášok do pečiva a soľ zmiešajte v mise, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto rozvaľkáte na plát a vložíte do formy. Na cesto naskladajte plátky jabĺk. Pečte 40 minút pri 180°C.

Jablkový džem

Ingrediencie

  • 1 kg jabĺk
  • 500g cukru
  • Šťava z 1 citróna

Postup:
Jablká olúpte, nakrájajte na malé kúsky. V hrnci zmiešajte jablká, cukor a citrónovú šťavu. Varíme 1 hodinu na nízkej teplote. Hotový džem prelejte do pohárov a uzavrite.

Jablkové muffiny

Ingrediencie

  • 2 stredné jablká
  • 200g múky
  • 100g cukru
  • 50g masla (rozpustené)
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • Štipka soli

Postup: Olúpte jablká a nakrájajte na malé kúsky. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ. V druhej mise vyšľahajte maslo s vajcami a pridajte k suchým ingredienciám. Pridajte jablká a premiešajte. Naplňte formičky na muffiny a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 20-25 minút.

Jablkový šalát s orechami

Ingrediencie

  • 2 veľké jablká
  • 50g vlašských orechov
  • 50g rukoly alebo špenátu
  • 50g fety alebo kozieho syra
  • Olivový olej, soľ, citrónová šťava na dresing

Postup: Jablká olúpte, vyberajte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky. Ochuťte dresingom z olivového oleja, soli a citrónovej šťavy. Na tanieri rozložte rukolu alebo špenát, pridajte jablká, posypte orechami a nakoniec pridajte syr.

Pečené jablká s medom a škoricou

Ingrediencie

  • 4 veľké jablká
  • 4 čajové lyžičky medu
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 4 čajové lyžičky masla

Postup: Jablká umyte, vyrežte vrchnú časť a vydlabte jadrovník. Do otvoru vložte čajovú lyžičku masla, pokvapkajte medom a posypte škoricou. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 25-30 minút alebo kým nie sú jablká mäkké.

Jablkové smoothie

Ingrediencie

  • 2 jablká
  • 200 ml jogurtu alebo mandľového mlieka
  • 1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu
  • ½ čajovej lyžičky škorice

Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte, kým nevznikne hladký nápoj. Podávajte ihneď.

Jablkové chutney

Ingrediencie

  • 4 stredné jablká
  • 1 cibuľa
  • 100g hnedého cukru
  • 100 ml jablčného octu
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletej korenie

Postup: Jablká olúpte, vyberte jadrovník a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a varte na miernom ohni asi 1 hodinu, kým nezhustne. Hotové chutney preložte do pohárov a uzavrite.

Tieto recepty vám umožnia vychutnať si rôznorodú chuť a textúru jabĺk, či už vo forme sladkého dezertu, osviežujúceho nápoja alebo pikantného doplnku k hlavnému jedlu. Jablká sú skutočným pokladom prírody. Nielenže sú výživné, ale sú aj nesmierne univerzálne a môžu byť súčasťou mnohých jedál, od sladkých po slané. V tejto sezóne sa nebojte experimentovať a vychutnávať si rôzne chutné recepty s jablkami!

Najčastejšie otázky

Kedy je najlepšia sezóna na jablká?

Sezóna jabĺk je typicky od konca leta do neskorej jesene.

Sú bio jablká zdravšie?

Bio jablká sú pestované bez použitia syntetických pesticídov a môžu obsahovať viac antioxidantov.

Môžem konzumovať šupku?

Áno, šupka obsahuje veľa vlákniny a antioxidantov, ale mala by byť dôkladne umytá.

Aké sú výhody konzumácie jabĺk?

Podporujú zdravie srdca, trávenie a môžu znížiť riziko niektorých chorôb.

Ako môžem správne skladovať jablká?

V chladnom, tmavom prostredí alebo v chladničke.

S čím kombinovať jablká v jedlách?

Jablká sa dobre kombinujú s orechami, škoricou, iným ovocím alebo tvarohom.

Ako vybrať čerstvé jablká v obchode?

Hľadajte jablká s hladkou a lesklou šupkou bez škvŕn.

Prečítajte si tiež
To Top