Jablko je základným druhom ovocia v mnohých kultúrach a kuchyniach po celom svete. V dnešnom článku sa ponoríme do úžasných výhod jabĺk a ponúkneme vám niekoľko overených receptov, aby ste si mohli túto sezónu vychutnať naplno.
Jablko sa pestuje už tisíce rokov a je jedným z najstarších ovocí, ktoré človek konzumuje. Jeho história siaha až do oblastí Strednej Ázie. Vďaka pestovaniu a obchodovaniu s jablkami sa tento chutný plod dostal do celej Európy a neskôr do Ameriky.
Výživové hodnoty a zdravotné výhody
Jablko je nízkokalorické, ale vysoko výživné ovocie. Je bohaté na vlákninu, vitamíny C, K, a skupiny B, ako aj na minerály ako draslík. Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk môže prispievať k zlepšeniu zdravia srdca, zníženiu rizika diabetu typu 2 a podpore trávenia.
Rôzne odrody jabĺk
Existuje nespočetné množstvo odrôd jabĺk, od sladkých po kyslé, od chrumkavých po mäkké. Medzi najobľúbenejšie patrí ‚Golden Delicious‘, ‚Red Delicious‘, ‚Jonagold‘ a ‚Granny Smith‘.
Skladovanie a príprava
Jablká by mali byť skladované v chladnom a tmavom prostredí. Aby boli čerstvé, môžete ich uložiť do chladničky. Pred konzumáciou by mali byť dôkladne umyté.
Overené recepty s jablkami
Klasický jablkový koláč
Ingrediencie
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 200g múky
- 150g cukru
- 100g masla
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
Postup
Jablká olúpte, nakrájajte na tenké plátky. Múku, cukor, maslo, vajce, prášok do pečiva a soľ zmiešajte v mise, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto rozvaľkáte na plát a vložíte do formy. Na cesto naskladajte plátky jabĺk. Pečte 40 minút pri 180°C.
Jablkový džem
Ingrediencie
- 1 kg jabĺk
- 500g cukru
- Šťava z 1 citróna
Postup:
Jablká olúpte, nakrájajte na malé kúsky. V hrnci zmiešajte jablká, cukor a citrónovú šťavu. Varíme 1 hodinu na nízkej teplote. Hotový džem prelejte do pohárov a uzavrite.
Jablkové muffiny
Ingrediencie
- 2 stredné jablká
- 200g múky
- 100g cukru
- 50g masla (rozpustené)
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky škorice
- Štipka soli
Postup: Olúpte jablká a nakrájajte na malé kúsky. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ. V druhej mise vyšľahajte maslo s vajcami a pridajte k suchým ingredienciám. Pridajte jablká a premiešajte. Naplňte formičky na muffiny a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 20-25 minút.
Jablkový šalát s orechami
Ingrediencie
- 2 veľké jablká
- 50g vlašských orechov
- 50g rukoly alebo špenátu
- 50g fety alebo kozieho syra
- Olivový olej, soľ, citrónová šťava na dresing
Postup: Jablká olúpte, vyberajte jadrovník a nakrájajte na tenké plátky. Ochuťte dresingom z olivového oleja, soli a citrónovej šťavy. Na tanieri rozložte rukolu alebo špenát, pridajte jablká, posypte orechami a nakoniec pridajte syr.
Pečené jablká s medom a škoricou
Ingrediencie
- 4 veľké jablká
- 4 čajové lyžičky medu
- 2 čajové lyžičky škorice
- 4 čajové lyžičky masla
Postup: Jablká umyte, vyrežte vrchnú časť a vydlabte jadrovník. Do otvoru vložte čajovú lyžičku masla, pokvapkajte medom a posypte škoricou. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 25-30 minút alebo kým nie sú jablká mäkké.
Jablkové smoothie
Ingrediencie
- 2 jablká
- 200 ml jogurtu alebo mandľového mlieka
- 1 čajová lyžička medu alebo javorového sirupu
- ½ čajovej lyžičky škorice
Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte, kým nevznikne hladký nápoj. Podávajte ihneď.
Jablkové chutney
Ingrediencie
- 4 stredné jablká
- 1 cibuľa
- 100g hnedého cukru
- 100 ml jablčného octu
- 1 čajová lyžička škorice
- ½ čajovej lyžičky mletej korenie
Postup: Jablká olúpte, vyberte jadrovník a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a varte na miernom ohni asi 1 hodinu, kým nezhustne. Hotové chutney preložte do pohárov a uzavrite.
Tieto recepty vám umožnia vychutnať si rôznorodú chuť a textúru jabĺk, či už vo forme sladkého dezertu, osviežujúceho nápoja alebo pikantného doplnku k hlavnému jedlu. Jablká sú skutočným pokladom prírody. Nielenže sú výživné, ale sú aj nesmierne univerzálne a môžu byť súčasťou mnohých jedál, od sladkých po slané. V tejto sezóne sa nebojte experimentovať a vychutnávať si rôzne chutné recepty s jablkami!
Najčastejšie otázky
Kedy je najlepšia sezóna na jablká?
Sezóna jabĺk je typicky od konca leta do neskorej jesene.
Sú bio jablká zdravšie?
Bio jablká sú pestované bez použitia syntetických pesticídov a môžu obsahovať viac antioxidantov.
Môžem konzumovať šupku?
Áno, šupka obsahuje veľa vlákniny a antioxidantov, ale mala by byť dôkladne umytá.
Aké sú výhody konzumácie jabĺk?
Podporujú zdravie srdca, trávenie a môžu znížiť riziko niektorých chorôb.
Ako môžem správne skladovať jablká?
V chladnom, tmavom prostredí alebo v chladničke.
S čím kombinovať jablká v jedlách?
Jablká sa dobre kombinujú s orechami, škoricou, iným ovocím alebo tvarohom.
Ako vybrať čerstvé jablká v obchode?
Hľadajte jablká s hladkou a lesklou šupkou bez škvŕn.