LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result

Jablková štrúdľa s hrozienkami a škoricou, recept na tradičný závin

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Jablková štrúdľa je klasický dezert, ktorý má korene v strednej Európe, najmä v kuchyniach Rakúska a Nemecka. Tento recept na jablkovú štrúdľu s hrozienkami a škoricou kombinuje sladkú chuť zrelých jabĺk s bohatosťou hrozienok a teplom škorice, zabalenej v tenkom a krehkom cestíčku. Tento dezert je ideálny na podávanie ako sladká pochúťka na popoludňajšiu kávu alebo čaj, prípadne ako slávnostný dezert po rodinnej večeri.

Ingrediencie

  • Pre plnku:
    • 6 stredne veľkých jabĺk, olúpaných, vykôstkovaných a nastrúhaných
    • 100 g hrozienok
    • 100 g cukru
    • 1 ČL mletej škorice
    • Šťava z pol citróna
  • Pre cesto:
    • 250 g hladkej múky
    • 1 vajce
    • 50 ml vlažnej vody
    • Štipka soli
    • 2 PL oleja

Postup

  1. Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, vajce, vlažnú vodu, soľ a olej. Spracujte hladké, pružné cesto, ktoré nelepí na rukách. Cesto zakryte utierkou a nechajte odpočívať asi 30 minút.
  2. Príprava plnky a formovanie štrúdle: Cesto rozvaľkajte na veľmi tenký plát na ľahko pomúčenej pracovnej ploche. Pomocou rúk cesto natiahnite, aby bolo čo najtenšie, takmer priehľadné. Rozotrite na ňom nastrúhané jablká, posypte hrozienkami, cukrom, škoricou a zakvapkajte citrónovou šťavou. Cesto opatrne zrolujte a konce zatvorte, aby z neho plnka nevytekala.
  3. Pečenie: Štrúdľu položte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 35-40 minút, kým štrúdľa nie je zlatistá a chrumkavá.

Podávajte teplú alebo vychladenú, posypanú práškovým cukrom. Jablková štrúdľa s hrozienkami a škoricou je dokonalou ukážkou tradičného európskeho pečiva, ktoré si môžete vychutnať pri akejkoľvek príležitosti.

★★★★★ (4.5/5 z 37 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
Tags: Bohatosť HrozienokHrozienky A ŠkoricaJablková ŠtrúdľaNemecká KuchyňaRakúska KuchyňaSladká ChuťTeplé CestoTradičný ReceptZrelé Jablká

Ďalšie články

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Jarné zeleninové rizoto s bylinkami je krásny spôsob, ako privítať príchod jarnej sezóny do vašej kuchyne. Tento recept využíva sviežosť...

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Veľká noc je sviatkom jari, nových začiatkov a rodinných stretnutí. A čo by to bolo za veľkonočný stôl bez vône...

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Veľká noc na Slovensku nie je len o maľovaných vajíčkach, korbáčoch a voňavom údenom mäse. Je to aj o chvíľach,...

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Veľká noc je sviatok plný symboliky, duchovného zastavenia a rodinnej pohody. No popri duchovnom rozmere hrá dôležitú úlohu aj gastronomická...

Prečo sa neje mäso na Veľký piatok a čo tým vlastne vyjadrujeme

Veľký piatok patrí medzi najdôležitejšie dni kresťanského roka. Je to čas, keď sa kresťania na celom svete zastavujú a rozjímajú...

Kampaň Staň sa policajtom prilákala 3 200 uchádzačov, ministerstvo vnútra to vníma ako veľký úspech

Slovenské protifašistické hnutie vyzýva na postavenie sôch generálom Golianovi a Viestovi

Fico šancu na spoločenský zmier zadupal do zeme, Šimečka napísal premiérovi otvorený list

Tragický koniec pátrania: Telo nezvestnej turistky našli v katastri obce Malá Lodina – FOTO

Poslanec Ferenčák bol opätovne prijatý do Strany európskych socialistov

  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909