Jahodový lekvár je klasický, sladký doplnok, ktorý pridáva letný nádych k akémukoľvek jedlu. Ideálny na pečivo, palacinky alebo ako náplň do koláčov, tento lekvár si môžete pripraviť v pohodlí domova s minimom ingrediencií. Domáci jahodový lekvár nie len že chutí lepšie ako kupovaný, ale tiež si môžete byť istí kvalitou a čerstvosťou použitých surovín.
Ingrediencie
- Jahody:
- 1 kg čerstvých jahôd, očistených a nakrájaných
- Cukor:
- 700 g granulovaného cukru
- Želírovacie činidlo:
- 1 balíček želírovacieho cukru (voliteľné pre rýchlejšie zhustnutie)
Postup
- Príprava jahôd: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich do veľkého hrnca.
- Varenie lekváru: K jahodám pridajte granulovaný cukur a nechajte postáť asi 10 minút, kým jahody nezačnú púšťať šťavu. Potom pridajte želírovací cukor a pomaly zahrejte na strednom ohni. Nechajte zmes zovrieť a potom varíte pri stálej teplote približne 10-15 minút, kým lekvár nezhustne. Pravidelne miešajte, aby sa predišlo prichyteniu.
- Zaváranie a konzervácia: Horúci lekvár ihneď naplňte do predhriatych sterilizovaných pohárov. Uzavrite viečkami, obráťte hore dnom a nechajte odpočívať, kým nevychladnú.
Výsledný jahodový lekvár je nielen nádherný na pohľad, ale jeho bohatá chuť a aróma sú neodolateľné. Tento lekvár môžete skladovať v chlade a tme, kde vydrží niekoľko mesiacov. Ideálny na zdieľanie s rodinou a priateľmi alebo ako originálny darček.