LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
nedeľa, 16 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Aktuálne správy

Jedlé bedle: Tajomstvo lesnej delikatesy na vašom tanieri

Objavte, ako pripraviť túto jesennú pochúťku, ktorú nájdete na slovenských stoloch už po generácie.

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
28. septembra 2024 20:08
Jedlé bedle rastúce v lese, medzi machom a suchým lístím, s veľkými klobúkmi a dlhými štíhlymi stonkami, v jesennej lesnej krajine.

Jedlé bedle rastúce na lesnej pôde medzi machom a jesenným lístím

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Jedlé bedle patria medzi najobľúbenejšie jesenné jedlá, ktoré si získali miesto v slovenských domácnostiach nielen vďaka svojej chuti, ale aj pre ich dostupnosť v prírode. Prechádzky v lesoch počas jesene, keď sa tieto veľké a majestátne huby začínajú objavovať, sú pre mnohých Slovákov súčasťou rodinnej tradície. Práve z nich vznikajú pokrmy, ktoré sú nielen výnimočne chutné, ale aj zdravé.

REKLAMA

Jedlé bedle sú húb, ktoré možno nájsť na okrajoch lesov, na lúkach či pastvinách, a ich rozpoznávanie je relatívne jednoduché, keďže majú veľké klobúky a charakteristický vzhľad. Ak máte možnosť vybrať sa na huby, jedlé bedle sú zaručene pokladom, ktorý sa oplatí doniesť domov a pripraviť z nich chutné jedlo. Či už sa rozhodnete ich smažiť, piecť alebo pridať do polievok či omáčok, ich výnimočná chuť vás očarí.

Jedlé bedle sú navyše bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, takže sú nielen chutné, ale aj výživné. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá pomáha s trávením, a nízky obsah kalórií z nich robí ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie alebo sledujú svoju váhu. Ak hľadáte niečo nové do vášho jesenného jedálnička, jedlé bedle sú skvelým riešením.

Prečo práve jedlé bedle?

Jedlé bedle sú huby, ktoré sa ľahko rozpoznávajú a sú bohaté na živiny, ktoré podporujú zdravie. Klobúk bedlí môže dosahovať priemer až 30 cm a má charakteristické šupinky, ktoré sú tmavšie než samotný klobúk. Táto huba je známa aj svojou jemnou orechovou chuťou, ktorá sa prejaví v rôznych úpravách.

Na Slovensku sú jedlé bedle často obľúbené vďaka svojej dostupnosti počas jesenných mesiacov. Keďže rastú na miestach, ktoré sú ľahko dostupné, ako sú lúky či okraje lesov, hubári ich zbierajú už celé generácie. Ich jednoduchá príprava z nich robí ideálnu voľbu na rýchle jedlá, ale v kombinácii s inými surovinami môžu tvoriť aj sofistikované pokrmy.

Jedlé bedle sú tiež výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí chcú znížiť príjem mäsa alebo preferujú vegetariánske jedlá. Vďaka svojej pevnej textúre a sýtosti môžu ľahko nahradiť mäso v rôznych receptoch. A keďže sú bohaté na bielkoviny, sú skvelou voľbou aj pre tých, ktorí sa snažia o vyváženú stravu.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Niekto ťa má rád

Niekto ťa má rád

Katarína Gillerová

15,39 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Tradičný recept na jedlé bedle

Jedným z najjednoduchších a najobľúbenejších spôsobov prípravy jedlých bedlí je ich smaženie. Tento recept je jednoduchý, rýchly a určite vás nesklame. Smažené bedle majú lahodnú chrumkavú kôrku a jemnú textúru vo vnútri, ktorá je príjemná na zjedenie.

Ingrediencie

  • 4 veľké klobúky jedlých bedlí
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie (najlepšie slnečnicový alebo repkový)

Postup

  1. Čistenie bedlí: Najprv jemne očistíme klobúky bedlí. Nepoužívame veľa vody, pretože by sa mohli bedle stať príliš vlhké a stratiť svoju pevnú štruktúru. Môžeme ich len jemne utrieť vlhkou handričkou alebo štetcom.
  2. Obalovanie: Pripravíme si tri misky. Do prvej nasypeme múku, v druhej rozšľaháme vajcia a v tretej máme strúhanku. Klobúky bedlí najprv obalíme v múke, následne vo vajci a nakoniec v strúhanke.
  3. Smaženie: Na panvici si rozohrejeme olej. Bedle smažíme na strednom ohni, kým nebudú mať zlatistú farbu z oboch strán. To by malo trvať asi 3 – 5 minút na každej strane, v závislosti od veľkosti klobúkov.
  4. Servírovanie: Smažené bedle podávame s čerstvým chlebom, kyslými uhorkami alebo ľahkým zeleninovým šalátom. Sú skvelé aj ako príloha k iným jedlám alebo ako samostatné hlavné jedlo.
Jedle bedle Tajomstvo lesnej delikatesy na vasom tanieri 1

Variácie na prípravu jedlých bedlí

Jedlé bedle sú veľmi všestranné a môžete ich pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Ak chcete vyskúšať niečo iné než tradične smažené, tu sú niektoré ďalšie obľúbené recepty:

  1. Grilované jedlé bedle: Bedle môžete marinovať v olivovom oleji s bylinkami a potom ugrilovať. Táto úprava im dodá jemnú a dymovú chuť, ktorá je ideálna na ľahké večere alebo grilovacie party.
  2. Plnené jedlé bedle: Klobúky bedlí môžete naplniť rôznymi zmesami – napríklad syrom, šunkou, bylinkami alebo zeleninou. Naplnené bedle potom pečieme v rúre, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
  3. Polievka z jedlých bedlí: Ak máte radi polievky, určite oceníte jemnú hubovú polievku z jedlých bedlí. Stačí ich nakrájať na menšie kúsky, podusiť s cibuľou a cesnakom, pridať vývar a smotanu. Polievka získa nádhernú chuť lesných húb a stane sa obľúbenou súčasťou vášho jesenného jedálnička.

Jedlé bedle sú jedným z pokladov, ktoré nám príroda ponúka počas jesene. Ich nezameniteľná chuť a široké možnosti prípravy z nich robia ideálny doplnok každej kuchyne. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov, a tak sa stávajú nielen lahodným, ale aj zdravým jedlom.

Či už sa rozhodnete pripraviť ich smažené, grilované, plnené alebo v podobe polievky, jedlé bedle vždy prinesú na váš stôl chuť lesa. Neváhajte a vyskúšajte tento tradičný slovenský recept, ktorý si obľúbite vy aj vaša rodina.

Jedlé bedle sú príkladom toho, že aj jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť úžasné jedlo. Stačí sa vybrať do lesa, nazbierať si tieto chutné huby a užiť si ich prípravu v pohodlí domova.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Kniha Ken Follett Stonehenge Svätyňa času držiavaná v ruke pred policou plnou kníh.
Hobby

Tajomstvo Stonehenge ožíva v novej ságe Kena Folletta

14. novembra 2025
Slávnostne osvetlený interiér Obecného domu v Prahe počas Česko Slovenského plesu s pódiom, publikom a bohato zdobeným secesným stropom.
Kultúra

Česko Slovenský ples 2026 odhalil veľkolepú tému aj hviezdny program

14. novembra 2025
Skupinová fotografia siedmich ľudí v športových bundách so sústredeným výrazom pred tmavým pozadím.
Hudba

Monkey Business prinesú do Bratislavy oslavu plnú energie a hudobného života

14. novembra 2025
Portrét ženy v nočnom prostredí s jemným líčením, ktorá si rukami objíma tvár pred rozostrenými svetlami v pozadí.
Hudba

Lampy od Suzie znovu rozžiarili odkaz legendárnej skladby jej otca

14. novembra 2025
Kniha Skutočná skrytá pravda o svete od Davida Graebera položená na stole vedľa šálky kávy a poznámok.
Hobby

Skutočná skrytá pravda o svete: Kniha, ktorá búra hranice myslenia

12. novembra 2025
Kniha Alchemised od SenLinYu s obálkou zobrazujúcou temný fantasy svet plný mágie a tajomstiev
Hobby

Alchemised: Svet, kde sa život a smrť prelínajú a duša hľadá svoje svetlo

12. novembra 2025
Osvetlený vianočný stromček s červenými a zlatými guľami na Hlavnom námestí v Bratislave.
Kultúra

Vianočné trhy v Bratislave 2025: Termíny, otváracie hodiny a čo by ste mali vedieť

4. novembra 2025
Obálka knihy Veštica od Dominika Dána so svietiacou krištáľovou guľou a rukami veštice nad ňou.
Hobby

Nová kniha od Dominika Dána: Veštica prináša zimné napätie a tajomstvo

4. novembra 2025
Kapela Clouds počas živého vystúpenia na pódiu s dramatickým osvetlením a silnou atmosférou doom metalu.
Hudba

Temnota, emócie a hudobná hĺbka: Medzinárodný projekt Clouds prichádza do Nitry

31. októbra 2025
Zadávanie kódu na elektronickom prístupovom systéme vo firme.
Aktuálne správy

Ako zabezpečiť firemné priestory?

31. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt