LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Jesenné varenie z tekvíc: Tipy, recepty a inšpirácie do vašej kuchyne

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
04. septembra 2025 17:46
Miska krémovej tekvicovej polievky ozdobená tekvicovými semienkami a petržlenom, podávaná na drevenom stole s jesennými listami a kúskom chleba.

Jesenná tekvicová polievka s foodstyling dekoráciou

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Jeseň má svoju neopakovateľnú atmosféru – chladnejšie rána, farebné lístie pod nohami a vôňa škorice či pečených jabĺk v kuchyni. A spolu s tým prichádza aj kráľovná jesenného stola – tekvica. Niekto ju má spojenú s halloweenskymi lampášmi, iný so sladkou polievkou alebo jemným pyré k mäsu. Pravdou je, že tekvica je neuveriteľne univerzálna a dá sa z nej pripraviť všetko od predjedla až po dezert.

REKLAMA

Ak patríš k tým, ktorí si tekvicu doprajú len raz do roka, je najvyšší čas to zmeniť. Jesenné varenie z tekvíc ti otvorí úplne nové chute a inšpirácie – stačí vedieť, aký druh použiť a ako s ním pracovať.

Prečo variť z tekvice?

  • Je plná vitamínov A, C, E a vlákniny.
  • Obsahuje málo kalórií a je ľahko stráviteľná.
  • Dá sa pripraviť naslano aj nasladko.
  • Vydrží dlho skladovaná na chladnom a suchom mieste.

Druhy tekvíc a ich využitie v kuchyni

  • Hokkaido – Najobľúbenejšia jesenná tekvica. Nemusí sa šúpať, stačí ju dobre umyť. Skvelá do polievok, pyré alebo na pečenie.
  • Maslová (Butternut) – Má jemnú, sladkastú chuť a maslovú konzistenciu. Hodí sa na rizotá, krémové polievky či pečenie.
  • Muškátová – Veľká, oranžová a aromatická – ideálna na dezerty, koláče alebo dlhé pomalé pečenie.
  • Špagetová tekvica – Po uvarení sa dužina rozpadá na vlákna podobné špagetám. Skvelá ako zdravá nízkosacharidová alternatíva cestovín.

Jesenné recepty z tekvice

Krémová tekvicová polievka so zázvorom
Zahreje počas chladných dní, zázvor dodá štipku pikantnosti. Na polievku si nakrájaj tekvicu hokkaido, cibuľu a kúsok čerstvého zázvoru, všetko krátko orestuj na olivovom oleji a zalej zeleninovým vývarom. Var dovtedy, kým tekvica nezmäkne, potom rozmixuj dohladka a dochuť soľou, korením a trochou smotany. Podávaj posypanú tekvicovými semienkami alebo čerstvým koriandrom.

Pečená tekvica s cesnakom a bylinkami
Jednoduché, zdravé a chutné ako príloha k mäsu alebo samostatne. Tekvicu nakrájaj na mesiačiky, potri olivovým olejom, osoľ, okoreň a pridaj nasekaný cesnak a obľúbené bylinky – napríklad rozmarín či tymian. Ulož na plech a peč pri 200 °C asi 25–30 minút, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka. Výborne chutí ako príloha aj samostatne.

Tekvicové rizoto s parmezánom
Jemné, krémové a sýte. Perfektný comfort food. Na troche masla opeč cibuľku, pridaj arborio ryžu a chvíľku miešaj, kým nezosklovatie. Postupne prilievaj horúci vývar a miešaj, aby rizoto získalo krémovú konzistenciu. Keď je ryža takmer hotová, vmiešaj tekvicové pyré a nakoniec pridaj parmezán a kúsok masla. Rizoto podávaj horúce, ozdobené strúhaným syrom a lístkami šalvie.

Tekvicový koláč so škoricou a klinčekmi
Klasika, ktorá nesmie chýbať na jesennom stole. Upeč si jednoduchý krehký korpus, naplň ho zmesou z tekvicového pyré, smotany, vajíčok, trstinového cukru a korenín ako škorica, muškátový oriešok a klinčeky. Koláč peč pomaly pri 180 °C, kým náplň nestuhne. Podávaj vychladený, ideálne so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Knižné novinky 2025

Veštica

Veštica

Dominik Dán

14,90 € Viac →
Smaragdové slzy

Smaragdové slzy

Jana Pronská

14,37 € Viac →
Vnútorná záležitosť

Vnútorná záležitosť

Daniel Silva

15,22 € Viac →
Posledna ľúbostná pieseň

Posledna ľúbostná pieseň

Lucinda Riley

20,32 € Viac →
Vyvrheľ

Vyvrheľ

Jørn Lier Horst a Thomas Enger

14,41 € Viac →
Návrat domov

Návrat domov

Julie Klassen

17,11 € Viac →
Vianoce na Manhattane

Vianoce na Manhattane

Julie Caplin

17,84 € Viac →
Nájomníčka

Nájomníčka

Freida McFadden

15,22 € Viac →
Potkan kráľ

Potkan kráľ

James Clavell

21,41 € Viac →
Čierny les, modré nebo

Čierny les, modré nebo

Eowyn Ivey

17,11 € Viac →
REKLAMA

Špagetová tekvica s paradajkovou omáčkou
Fit alternatíva cestovín, ktorú si zamiluješ. Tekvicu prekroj na polovicu, odstráň semienka a daj piecť dužinou nadol pri 190 °C približne 40 minút. Keď je mäkká, rozdeľ dužinu vidličkou – rozpadne sa na „špagety“. Podávaj s domácou paradajkovou omáčkou, čerstvou bazalkou a syrom podľa chuti.

Tipy na varenie s tekvicou

  • Peč ju v rúre pred varením – zvýrazní sa jej sladká chuť.
  • Kombinuj ju s koreninami ako škorica, muškátový oriešok, zázvor alebo chilli.
  • Tekvicu môžeš aj zamraziť – nakrájanú na kocky alebo ako pyré.
  • Zo semien si sprav zdravý snack – opečené na panvici so soľou a korením.

Tekvica nie je len dekorácia na Halloween, ale skutočný poklad jesennej kuchyne. Či už ju pripravíš ako polievku, rizoto, koláč alebo netradičné cestoviny, vždy prinesie do jedla kúsok jesennej pohody.

Tipy a triky na najkrajšiu Halloweensku tekvicu nájdete na webe Bunt.

.👉 Skúšaš radi nové recepty z tekvice alebo sa držíš osvedčenej polievky? Podeľ sa v komentároch – možno práve tvoj tip inšpiruje ďalších!

FAQ: Najčastejšie otázky o varení z tekvice

Aká tekvica je najlepšia na polievku?

Najčastejšie sa používa hokkaido, pretože má jemnú chuť a nemusí sa šúpať.

Dá sa tekvica pripraviť aj na sladko?

Áno, výborne chutí v koláčoch, muffinoch alebo ako tekvicový cheesecake.

Ako dlho vydrží tekvica skladovaná doma?

Na chladnom a suchom mieste vydrží celé týždne až mesiace, v závislosti od druhu.

Dá sa tekvica aj zamraziť?

Určite, nakrájaj ju na kocky alebo rozmixuj na pyré a uskladni v mrazničke.

Je špagetová tekvica naozaj náhradou cestovín?

Áno, po upečení sa jej dužina rozpadne na vlákna podobné špagetám, ideálna ako fit verzia cestovín.

S akými koreninami sa tekvica najlepšie kombinuje?

Výborne ladí so škoricou, muškátovým orieškom, zázvorom, klinčekmi alebo chilli.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt