Kaki lekvár je sladké potešenie, ktoré zachytáva esenciu tohto ovocia bohatého na vitamíny. Jeho hladká a krémová textúra spolu so sladkou chuťou robia z kaki lekváru ideálny doplnok na maškrtenie či už pri raňajkách alebo ako súčasť dezertov. Tento jednoduchý recept vám umožní vychutnať si chuť kaki po celý rok.
Ingrediencie
- Kaki:
- 1 kg zrelého kaki, olúpaného a rozdrveného
- Cukor:
- 250 g kryštálového cukru
- Citrónová šťava:
- Šťava z 1 citróna na zvýraznenie chuti a konzerváciu
Postup
- Príprava kaki: Kaki dobre umyte, olúpte a zbavte jadier. Rozdrťte ich na kašu pomocou vidličky alebo v mixéri, v závislosti od požadovanej konzistencie.
- Varenie lekváru: V hrnci zmiešajte rozdrvené kaki, cukor a citrónovú šťavu. Zmes nechajte približne 10 minút odstáť, potom ju pomaly priveďte k varu. Varíte na miernom ohni asi 30 minút alebo kým lekvár nezhustne. Počas varenia pravidelne miešajte, aby sa lekvár nepripálil.
- Zaváranie a uchovávanie: Hotový lekvár naplňte do vopred sterilizovaných pohárov. Poháre pevne uzavrite, obráťte na chvíľu hore dnom a potom ich nechajte správne obrátené k vychladnutiu.
Tento kaki lekvár prinesie nevšedný zážitok s každým ochutnávaním, a je perfektným spôsobom, ako si vychutnať toto jedinečné ovocie v akomkoľvek ročnom období.