Karfiolové „steaky“ s kurkumou sú vynikajúcou a zdravou alternatívou k tradičným mäsovým steakom. Tento recept využíva celé plátky karfiolu, ktoré sú marinované v aromatickej zmesi kurkumy a ďalších korenín, čím získavajú nádhernú zlatú farbu a bohatú chuť. Kurkuma, známa svojimi protizápalovými vlastnosťami a zdraviu prospešnými účinkami, dodáva nielen krásnu farbu, ale aj výrazný zemito pikantný nádych. Tieto „steaky“ sú ideálne na grilovanie alebo pečenie v rúre a môžu byť servírované s rôznymi prílohami, ako sú čerstvé šaláty alebo pikantné dipy. Ľahké na prípravu a ohromujúce na pohľad, karfiolové „steaky“ s kurkumou sú skvelou voľbou pre vegetariánov aj milovníkov zeleniny.
Ingrediencie
- 1 veľký karfiol
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej kurkumy
- 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 čajová lyžička morskej soli
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- Šťava z 1/2 citróna
Postup
- Pripravte karfiol: Umyte karfiol a odstráňte vonkajšie listy. Karfiol položte na odrezkovú dosku a pomocou veľkého noža ho krájajte na 2-3 cm hrubé „steaky“. Pri krájaní sa môžu drobiť okraje, ale snažte sa zachovať čo najviac celých plátkov.
- Pripravte marinádu: V malej miske zmiešajte olivový olej, kurkumu, červenú papriku, čierne korenie a soľ. Touto zmesou potrite obidve strany karfiolových steakov.
- Pečenie alebo grilovanie: Ak pečiete, rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia a karfiolové „steaky“ ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte asi 25-30 minút alebo kým nebudú zlatisté a mäkké. Na grilovanie položte „steaky“ na predhriaty gril a grilujte na stredne vysokom ohni asi 10 minút z každej strany.
- Dokončenie: Pred podávaním pokvapkajte „steaky“ citrónovou šťavou a posypte čerstvým petržlenom.
Karfiolové „steaky“ s kurkumou sú nielen zdravé, ale aj výrazne chutné, so zaujímavou textúrou, ktorá poteší každého gurmána. Sú ideálne ako hlavné jedlo alebo ako kreatívna príloha k širšiemu spektru pokrmov.