Kulajda je klasická česká polievka, ktorá je známa svojou bohatou a krémovou textúrou. Tento tradičný recept kombinuje hlboké chute húb s kyslou smotanou, kôprom a vareným vajíčkom, čo vytvára lahodný a sýty pokrm. Kulajda je ideálna na teplé jesenné a zimné večery, keď potrebujete niečo na zahriatie. Tento recept vás krok za krokom prevedie prípravou tejto útulnej a potešujúcej polievky.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých alebo mrazených húb (napr. šampiňóny alebo hríby)
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 4-5 vajec (varené na tvrdo)
- Čerstvý kôpor, nadrobno nakrájaný
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1 lyžica octu alebo citrónovej šťavy na dochutenie
Postup
- Príprava základu polievky: Na veľkej panvici roztopte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne byť priehľadná. Pridajte nakrájané huby a pokračujte v restovaní, kým huby neuvolnia svoju vodu a nezačnú sa zlato hnedit. Po restovaní zasyp huby múkou a dobre premiešajte, aby ste vytvorili základ pre zahustenie polievky.
- Dokončenie polievky: Postupne pridávajte vodu alebo zeleninový vývar a stále miešajte, aby ste predišli vzniku hrudiek. Polievku priveďte k varu a varíte na miernom ohni asi 15 minút, aby sa chutě spojili. Počas varenia pridajte soľ, čierne korenie a ocot alebo citrónovú šťavu na dochutenie. Pred dokončením varu vložte do polievky smotanu a nechajte ju prehriať, ale už nevarte. Nakoniec vmiešajte nadrobno nakrájaný kôpor.
Podávajte kulajdu s plátkom vajíčka uvareného na tvrdo v každej mise. Táto klasická česká polievka je bohatá, krémová a plná útulných chutí, ktoré potešia každého milovníka tradičnej kuchyne. Vychutnajte si každé sústo tejto sýtnej a krémovej polievky, ktorá je dokonalou reprezentáciou českej kuchynskej tradície.