LIFEZONE.sk
nedeľa, 15 júna, 2025
TIP na článok
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
No Result
View All Result
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Kulajda, tradičná česká polievka s hubami a kôprom

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
19. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Kulajda je klasická česká polievka, ktorá je známa svojou bohatou a krémovou textúrou. Tento tradičný recept kombinuje hlboké chute húb s kyslou smotanou, kôprom a vareným vajíčkom, čo vytvára lahodný a sýty pokrm. Kulajda je ideálna na teplé jesenné a zimné večery, keď potrebujete niečo na zahriatie. Tento recept vás krok za krokom prevedie prípravou tejto útulnej a potešujúcej polievky.

REKLAMA

Ingrediencie

  • 500 g čerstvých alebo mrazených húb (napr. šampiňóny alebo hríby)
  • 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 50 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1,5 l vody alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 4-5 vajec (varené na tvrdo)
  • Čerstvý kôpor, nadrobno nakrájaný
  • Soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 1 lyžica octu alebo citrónovej šťavy na dochutenie

Postup

  1. Príprava základu polievky: Na veľkej panvici roztopte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne byť priehľadná. Pridajte nakrájané huby a pokračujte v restovaní, kým huby neuvolnia svoju vodu a nezačnú sa zlato hnedit. Po restovaní zasyp huby múkou a dobre premiešajte, aby ste vytvorili základ pre zahustenie polievky.
  2. Dokončenie polievky: Postupne pridávajte vodu alebo zeleninový vývar a stále miešajte, aby ste predišli vzniku hrudiek. Polievku priveďte k varu a varíte na miernom ohni asi 15 minút, aby sa chutě spojili. Počas varenia pridajte soľ, čierne korenie a ocot alebo citrónovú šťavu na dochutenie. Pred dokončením varu vložte do polievky smotanu a nechajte ju prehriať, ale už nevarte. Nakoniec vmiešajte nadrobno nakrájaný kôpor.

Podávajte kulajdu s plátkom vajíčka uvareného na tvrdo v každej mise. Táto klasická česká polievka je bohatá, krémová a plná útulných chutí, ktoré potešia každého milovníka tradičnej kuchyne. Vychutnajte si každé sústo tejto sýtnej a krémovej polievky, ktorá je dokonalou reprezentáciou českej kuchynskej tradície.

★★★★★ (4.5/5 z 48 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin

Aktuálne správy

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

Na muške: Druhý výstrel Sivého muža triafa priamo do čierneho

Hadia žena: Príbeh duchovného prebudenia, uzdravenia a návratu k prírode

Zdravý spánok podľa ajurvédy: Ako obnoviť rovnováhu tela aj mysle

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909