• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
nedeľa, 22 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Lokše, tradičný slovenský recept na tenké zemiakové placky

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Lokše sú tradičné slovenské placky, ktoré sa často podávajú počas sviatočných období, najmä na Vianoce a Veľkú noc. Tieto tenké, mäkké placky sa pripravujú z jednoduchého zemiakového cesta a sú obzvlášť obľúbené v kombinácii s husacou pečienkou, kapustou alebo ako doplnok k mäsitým jedlám. Ich príprava je rýchla a jednoduchá, čo ich robí ideálnymi aj na každodenné využitie.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g uvarených zemiakov, ochladených a pretlačených
    • 200-250 g hladkej múky, plus extra na posypanie
    • 1 ČL soli
  • Na vyprážanie:
    • Masť alebo olej

Postup

  1. Príprava cesta: V miske dôkladne zmiešajte pretlačené zemiaky, soľ a postupne pridávajte múku. Miesite, kým nedosiahnete hladké, nelepivé cesto. Ak je cesto príliš vlhké, pridajte trochu viac múky. Nechajte cesto odpočinúť asi 10 minút, aby múka mohla absorbovať vlhkosť z zemiakov.
  2. Formovanie a pečenie lokší: Rozdeľte cesto na menšie časti a na ľahko pomúčenej pracovnej ploche každú časť vyvaľkajte na tenkú placku. Veľkosť lokší by mala zodpovedať veľkosti panvice, v ktorej ich budete piecť. Na suchej panvici na strednom ohni opečte každú lokšu zhruba 1-2 minúty z každej strany, až kým nebude mierne zlatistá a na povrchu sa neobjavia malé bublinky.

Podávajte lokše teplé, najlepšie s masťou a solou, alebo ako prílohu k tradičným slovenským jedlám ako sú pečené mäso a kapusta. Lokše sú vynikajúce aj s medom alebo džemom pre sladkú variantu. Tento recept vám umožní objaviť a užiť si súčasť slovenskej kulinárskej tradície priamo vo vašej kuchyni.

★★★★★ (4.6/5 z 35 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909