• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
pondelok, 23 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Oškvarkové pagáče, recept na tradičné slovenské pečivo

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Oškvarkové pagáče sú jedným z klasických slovenských pečív, ktoré sa tešia obľube nielen na Slovensku, ale aj v iných častiach strednej Európy. Tieto mäkké, ale na povrchu mierne chrumkavé pečivá sú vynikajúce na desiatu, ako doplnok k polievkam, alebo len tak k poháru piva či vína. Pagáče sú obzvlášť obľúbené vďaka svojej bohatej chuti, ktorú získavajú vďaka oškvarkom, a sú skvelou voľbou pre rôzne spoločenské príležitosti alebo sviatočné hostiny.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g hladkej múky
    • 250 g masla alebo bravčovej masti
    • 200 g oškvarkov, jemne nasekaných
    • 1 vajce
    • 1 ČL soli
    • 1 PL kyslej smotany
    • 15 g čerstvého droždia
    • 100 ml teplého mlieka
  • Na potretie:
    • 1 vajce, rozšľahané
    • hrubá soľ, kôprové semená alebo rasca (voliteľné)

Postup

  1. Príprava kvasu: V malom pohári zmiešajte droždie s teplým mliekom a lyžičkou cukru. Nechajte na teplom mieste asi 10 minút, kým nezačne kvasiť a na povrchu sa neobjavia bublinky.
  2. Príprava cesta: Do veľkej mise preosejte múku a pridajte soľ. Pridajte zmäknuté maslo alebo bravčovú masť a vypracujte drobenku. Pridajte kvas, kyslú smotanu, vajce a nasekané oškvarky. Vymiešajte hladké a pružné cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu teplého mlieka. Cesto zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  3. Formovanie a pečenie pagáčov: Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm a vykrajujte kolieska alebo iné tvary pomocou formičky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáče potrite rozšľahaným vajcom a posypte hrubou soľou, kôprovými semenami alebo rascou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút, kým nebudú zlatisté a pekne chrumkavé.

Podávajte oškvarkové pagáče teplé alebo vychladnuté. Sú ideálne na raňajky, k obedu alebo ako súčasť večerného stolovania. Toto pečivo si rýchlo získa srdce každého, kto má rád tradičné slovenské chute.

★★★★☆ (4.3/5 z 58 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909