Parené buchty sú milovanou súčasťou slovenskej kuchyne, ktorá sa teší veľkej obľube medzi všetkými vekovými kategóriami. Tento tradičný dezert je známy svojou jemnou a nadýchanou textúrou a sladkou náplňou, najčastejšie lekvárom alebo makom. Perfektné na nedeľné obedy alebo ako potešenie pre rodinu pri špeciálnych príležitostiach, parené buchty môžete podávať s posypaním práškovým cukrom a rozpusteným maslom pre extra rozkoš.
Ingrediencie
- Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- Štipka soli
- Na náplň:
- Lekvár alebo maková náplň
- Na podávanie:
- Rozpustené maslo
- Práškový cukor
Postup
- Príprava cesta: Vo veľkej mise rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru, nechajte vstať asi 10 minút, kým sa nevytvorí pena. Pridajte zvyšný cukr, vajce, rozpustené maslo, soľ a postupne pridávajte múku. Miešajte, kým nevznikne hladké, mäkké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
- Formovanie a parenie buchiet: Vypracované cesto rozdelte na rovnaké časti. Každý kus cesta vyvaľkajte a naplňte lyžičkou lekváru alebo makovej náplne. Cesto zatvorte a vytvarujte do guľôčky. Nechajte guľôčky odpočívať ďalších 20 minút. Medzitým si pripravte parný hrniec alebo veľký hrniec s dostatočným množstvom vody a vhodným sitkom, ktoré neumožní priamemu kontaktu buchiet s vodou. Buchty vložte do sitka, nechajte medzi nimi dostatočný priestor, pretože počas varenia nabudú. Parný hrniec prikryte a parené buchty varíte asi 20-25 minút.
Podávajte teplé, potreté rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom. Parené buchty sú dokonalým dezertom, ktorý poteší každého, kto si na nich pochutí.