• SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
sobota, 12 júla, 2025
No Result
View All Result
LIFEZONE.sk
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFEZONE.sk
No Result
View All Result

Parené buchty, klasický recept na tradičný slovenský dezert

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Parené buchty sú milovanou súčasťou slovenskej kuchyne, ktorá sa teší veľkej obľube medzi všetkými vekovými kategóriami. Tento tradičný dezert je známy svojou jemnou a nadýchanou textúrou a sladkou náplňou, najčastejšie lekvárom alebo makom. Perfektné na nedeľné obedy alebo ako potešenie pre rodinu pri špeciálnych príležitostiach, parené buchty môžete podávať s posypaním práškovým cukrom a rozpusteným maslom pre extra rozkoš.

ADVERTISEMENT

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 500 g hladkej múky
    • 250 ml mlieka
    • 50 g cukru
    • 50 g rozpusteného masla
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 vajce
    • Štipka soli
  • Na náplň:
    • Lekvár alebo maková náplň
  • Na podávanie:
    • Rozpustené maslo
    • Práškový cukor

Postup

  1. Príprava cesta: Vo veľkej mise rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru, nechajte vstať asi 10 minút, kým sa nevytvorí pena. Pridajte zvyšný cukr, vajce, rozpustené maslo, soľ a postupne pridávajte múku. Miešajte, kým nevznikne hladké, mäkké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým sa objem nezdvojnásobí.
  2. Formovanie a parenie buchiet: Vypracované cesto rozdelte na rovnaké časti. Každý kus cesta vyvaľkajte a naplňte lyžičkou lekváru alebo makovej náplne. Cesto zatvorte a vytvarujte do guľôčky. Nechajte guľôčky odpočívať ďalších 20 minút. Medzitým si pripravte parný hrniec alebo veľký hrniec s dostatočným množstvom vody a vhodným sitkom, ktoré neumožní priamemu kontaktu buchiet s vodou. Buchty vložte do sitka, nechajte medzi nimi dostatočný priestor, pretože počas varenia nabudú. Parný hrniec prikryte a parené buchty varíte asi 20-25 minút.

Podávajte teplé, potreté rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom. Parené buchty sú dokonalým dezertom, ktorý poteší každého, kto si na nich pochutí.

ShareTweetPin
ADVERTISEMENT
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Domáce sirupy, džemy a zaváraniny: Recepty na letnú sezónu

Kuchyňa

Čo na obed v nedeľu: Pečené kura s ryžou a kompótom, ktoré vám pripomenie chute detstva a rodinnú pohodu

Kuchyňa

Studená uhorková polievka so smotanou, ktorá vás v lete osvieži a prekvapí svojou jemnou chuťou

Kuchyňa

Čo jesť počas horúčav, aby vám nebolo ťažko a cítili ste sa sviežo aj v najväčších letných teplotách

Kuchyňa

Ako si doma spraviť limonádu ako z baru a očariť rodinu či priateľov sviežimi chuťami

Kuchyňa

Domáce sirupy zo sezónneho ovocia – kúsok leta vo fľaši, ktorý vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni

Kuchyňa

Ovocná bublanina ako od babičky: Vôňa detstva, ktorá vám rozžiari deň

Kuchyňa

Domáca levanduľová limonáda: Osvieženie, ktoré pohladí chuť aj dušu

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

  • Kontakt
  • Nenašli ste, čo ste hľadali?
  • Reklama
  • Tip na článok
  • Zásady ochrany osobných údajov

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909