Tento šalát s quinoou, uhorkou a feta syrom je perfektnou kombináciou chutí a textúr, ktorá vás osvieži a zasýti zároveň. Ideálny na ľahký obed alebo ako doplnok k večeri, tento šalát je plný zdravých ingrediencií. Quinoa, známa svojimi vysokými hodnotami bielkovín a vlákniny, tvorí základ tohto jedla. Uhorka dodáva šalátu sviežosť a chrupkosť, zatiaľ čo feta syr pridáva bohatú a slanú chuť. S ľahkým citrónovo-olivovým dresingom je tento šalát nielen zdravý, ale aj nesmierne chutný a osviežujúci.
Ingrediencie
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky vody
- 1 veľká uhorka, nakrájaná na kocky
- 1 šálka feta syra, rozdrobeného
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- 1/4 šálky červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 veľkého citróna
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup
- Príprava quinoy: Quinoiu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili jej prirodzenú horkosť. V hrnci privediete vodu k varu, pridáte opláchnutú quinoiu a znížite teplotu. Varíte pod pokrievkou asi 15 minút, alebo kým quinoa nie je mäkká a všetka voda sa nevsiakne. Odstráňte z tepla a nechajte ju pod pokrievkou ešte 5 minút odpočívať, potom quinoiu premiešajte vidličkou na nadýchanie a nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešanie šalátu: V veľkej mise zmiešajte vychladnutú quinoiu, nakrájanú uhorku, rozdrobený feta syr, nasekanú petržlenovú vňať a červenú cibuľu. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie, aby ste vytvorili dresing. Dresing rovnomerne rozdeľte nad šalátové ingrediencie a dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili.
Tento šalát je výnimočný vďaka svojej jednoduchosti a sviežosti. Je ideálny ako samostatný ľahký obed alebo ako doplnok k hlavným jedlám. Navyše, jeho príprava je rýchla a jednoduchá, čo ho robí perfektným riešením pre zaneprázdnené dni.