LIFEZONE.sk LOGO
Aktuálne správy
piatok, 14 novembra, 2025
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
LIFEZONE.sk LOGO
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
Domov Kuchyňa

Rajčinová passata: Základná domáca paradajková omáčka

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
06. septembra 2025 11:22
Pohár domácej rajčinovej passaty s čerstvými paradajkami, cesnakom a bazalkou

Rajčinová passata – domáca paradajková omáčka plná chuti

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri

Rajčinová passata je základom mnohých jedál talianskej i domácej kuchyne. Je to hladká paradajková omáčka bez šupiek a semienok, ktorá sa skvele hodí do cestovín, pizze, polievok či omáčok. Domáca verzia je plná chuti a neobsahuje žiadne pridané konzervanty.

REKLAMA

Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: cca 6 pohárov (500 ml)
Náročnosť: stredná

Ingrediencie

  • 5 kg zrelých paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru (voliteľné, na zjemnenie kyslosti)
  • 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • čerstvá bazalka alebo oregano (voliteľné)

Postup

  1. Paradajky umyte, na spodku narežte do kríža a sparte vo vriacej vode (1–2 minúty).
  2. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode a olúpte šupku.
  3. Nakrájajte na kúsky, vložte do hrnca a varte 30–40 minút, kým nezmäknú.
  4. Rozmixujte a následne prepasírujte cez jemné sito alebo pasírovač, aby ste odstránili semienka.
  5. Vráťte na sporák, pridajte soľ, olivový olej, prípadne cesnak a bylinky.
  6. Varíte ďalších 20–30 minút, kým omáčka nezhustne.
  7. Nalejte do sterilizovaných pohárov alebo fliaš, pevne uzavrite a sterilizujte 20 minút pri 85 °C.

Tipy a variácie

  • Passatu môžete použiť ako základ na pizzu, cestoviny alebo polievky.
  • Do niektorých pohárov pridajte bazalku alebo chilli pre zaujímavú chuť.
  • Pre extra jemnú textúru môžete omáčku ešte raz prepasírovať.

Nutričné údaje na 1 porciu (100 g)
Kalórie: cca 40 kcal
Bielkoviny: 1,2 g
Sacharidy: 8 g
Tuky: 0,5 g

Pripravte si vlastnú rajčinovú passatu a užite si chuť leta počas celého roka.

FAQ: Najčastejšie otázky o rajčinovej passate

Na čo môžem použiť rajčinovú passatu?

Je ideálna na pizzu, cestoviny, polievky, omáčky či dusené mäso.

Musím pridávať cukor do passaty?

Nie je povinný – používa sa len na zjemnenie kyslosti paradajok.

Ako dlho vydrží domáca passata?

V sterilizovaných pohároch vydrží 6–12 mesiacov na chladnom a tmavom mieste.

Dá sa passata ochutiť bylinkami?

Áno, môžete pridať bazalku, oregano alebo chilli podľa vlastnej chuti.

Musím paradajky olúpať?

Áno, šupky by mohli zhoršiť textúru a chuť, preto sa vždy sparia a olúpajú.

Je potrebné passatu sterilizovať?

Určite – predĺži sa tým jej trvanlivosť a zachová sa bezpečnosť pri skladovaní.

Zdielať na FacebookuZdielať na Twitteri
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.

Ďalšie články

Marshmallow duchovia obalení v bielej čokoláde s čiernymi očami, napichnutí na paličkách a naaranžovaní na drevenom stole.
Kuchyňa

Marshmallow duchovia v bielej čokoláde: Jednoduchý a roztomilý halloweensky dezert

29. októbra 2025
Orechové cookies zdobené bielou čokoládou v tvare pavúčej siete, naaranžované na tmavom drevenom povrchu.
Kuchyňa

Halloween orechové cookies s pavúčou sieťou z bielej čokolády: Krehké a voňavé

29. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare prstov s mandľovými nechtami, ozdobené malinovým džemom pripomínajúcim krv, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Halloweenske prsty: Maslové sušienky s mandľovými nechtami a krvavým džemom

29. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s bielkovým krémom v tvare duchov a čokoládovými očkami, naaranžované na drevenom stole s malou tekvicou a pavúkom v pozadí.
Kuchyňa

Halloween cupcakes s duchmi: Čokoládové mafiny s bielkovým krémom

28. októbra 2025
Maslové sušienky v tvare lebky s vytlačenými detailmi očí a zubov, naaranžované na tmavom drevenom stole.
Kuchyňa

Strašidelné lebkové sušienky: Jednoduché maslové keksíky na Halloween

28. októbra 2025
Čokoládové cupcakes s maslovým krémom, preliate červeným malinovým džemom pripomínajúcim krv, ozdobené realistickými cukrovými očami, naaranžované s tekvicou a pavúkom.
Kuchyňa

Strašidelné cupcakes s očami: Čokoládové muffiny s malinovou krvou

28. októbra 2025
Tekvicový cheesecake s čokoládovou pavučinou na vrchu, položený na hnedý tanier, s dekoráciami pavúkov, duchov a malej tekvice v pozadí.
Kuchyňa

Helloween tekvicový cheesecake: Jemný, krémový a ideálny na jeseň

27. októbra 2025
Halloweenske čokoládové brownies ozdobené duchom, pavučinou, nápisom RIP a cukrovými očami, podávané na papieri s mini tekvičkami v pozadí.
Kuchyňa

Halloween Brownies: Strašidelne dobré a čokoládovo vláčne

27. októbra 2025
Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu
Kuchyňa

Hokkaido lasagne: Jesenná verzia obľúbeného pokrmu

15. októbra 2025
Jesenný food flatlay: miska ovsenej kaše s jablkom, orechmi a granátovým jablkom, šálka čaju s plátkom pomaranča, figy, jablko, lieskovce a jesenné listy na drevenom stole
Kuchyňa

Styling jesenných raňajok: Ovsená kaša, čaj a ovocie ako z časopisu

15. októbra 2025
Návštevníci sa ponárajú do digitálnej rekonštrukcie Tutanchamonovej hrobky počas imerznej výstavy v Bratislave.
Kultúra

Presne pred 103 rokmi objavili Tutanchamonovu hrobku: Poklady faraóna môžete vidieť aj na Slovensku

5. novembra 2025
Skupina INEKAFE v ateliéri počas fotenia, členovia kapely pózujú v uvoľnenej atmosfére v čiernobielom prevedení.
Hudba

INEKAFE dojímajú novinkou Keď odchádza niekto. Vratko Rohoň venoval skladbu svojim starým rodičom

31. októbra 2025
Obálky kníh novembra – Emočný tréning, Alchemised, Cesta šamana, Vianoce na zamatových labkách a H od Bernarda Miniera na jesennom pozadí.
Titulka

Najlepšie knihy novembra: Príbehy, ktoré vás zmenia, rozosmejú aj dojmú

30. októbra 2025
Halloweenska dekorácia kostlivca v klobúku v osvetlenom parku Wonderland.
Kultúra

Zábavný park Wonderland sa mení na svet plný duchov, strašidiel a kúziel

30. októbra 2025
Žena pózuje v rozsvietenom svetelnom lietadle počas výstavy Story of Lights.
Kultúra

Rozžiarené Slovensko: Európsky projekt Story of Lights prináša magické svetelné príbehy do Komárna a Serede

27. októbra 2025
REKLAMA
  • Ochrana osobných údajov
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Sitemap
  • Kontakt
ISSN 2989-3909
LIFEZONE.sk
Žiadny výsledok
Zobraziť všetko
  • Aktuálne správy
  • Kultúra
  • Hobby
  • Hudba
  • Kuchyňa
  • Cestovanie
  • Technológie
  • Domácnosť a bývanie
  • Rodina a vzťahy
  • Móda a krása
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt