Preskočiť na obsah

Recept na bohatú hovädziu držkovú polievku, klasika slovenskej kuchyne

Držková polievka je tradičný stredoeurópsky pokrm, ktorý sa teší veľkej obľube v krajinách ako Česko, Slovensko a Poľsko. Táto polievka je známa svojou bohatou a intenzívnou chuťou, ktorá vychádza z kombinácie držiek, aromatického korenia a hustého vývaru. Držková polievka je vynikajúcim príkladom toho, ako tradičné recepty môžu poskytnúť nielen výživu, ale aj hlbokú, uspokojujúcu chuť, ktorá zahreje až na duši.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzích držiek, dobre vyčistených a nakrájaných
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 polievkové lyžice paprikového prášku
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • 1 bobkový list
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 100 ml smotany na varenie
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 3 polievkové lyžice oleja

Postup

  1. Príprava držiek: Držky umyte a vložte do veľkého hrnca s vodou. Priveďte k varu a varíte asi 5 minút. Potom vodu zlejte, držky opláchnite a dajte znovu do čistého hrnca.
  2. Varenie polievky: Pridajte hovädzí vývar, cibuľu, cesnak, bobkový list a octu k držkám. Nechajte zmes prísť k varu, znížte teplotu a pomaly varíte asi 2 hodiny, kým držky nie sú mäkké. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte olej, pridajte múku a paprikový prášok a restujte 1-2 minúty, aby ste vytvorili zápražku. Zápražku potom vmiešajte do polievky a nechajte variť ďalších 20 minút. Nakoniec pridajte smotanu, majoránku, soľ a korenie podľa chuti.

Podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom. Držková polievka je vyhľadávaným pokrmom pre jej výnimočné chuti a hlbokú uspokojivú arómu, ktorá je v zimných mesiacoch obzvlášť potešiteľná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *