Boršč je klasická východoeurópska polievka, známa svojou výraznou červenou farbou a bohatou chuťou. Táto sýta polievka kombinuje sladkosť repy s hĺbkou hovädzieho vývaru a mäsa, spolu s ďalšou zeleninou, čo vytvára komplexný a vyvážený jedálenský zážitok. Boršč je obľúbený v mnohých krajinách ako Ukrajina, Rusko a Poľsko a je často podávaný s kyslou smotanou a kôprom, čo pridáva dodatočnú vrstvu chutí.
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa na varenie (napr. krk alebo rebro)
- 1,5 l vody
- 2 veľké červené repy, olúpané a nastrúhané
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 1 veľká mrkva, nastrúhaná
- 1 stonka zeleru, nakrájaná
- 2 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1/4 kapusty, nakrájanej na tenké prúžky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 bobkový list
- 2 polievkové lyžice octu alebo citrónovej šťavy
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Kyslá smotana a čerstvý kôpor na podávanie
Postup
- Príprava vývaru: V hrnci privedieme k varu vodu s hovädzím mäsom a bobkovým listom. Necháme pomaly variť na miernom ohni približne 1 až 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké. Po uvarení mäso vyberieme, nakrájame na malé kúsky a vrátime späť do vývaru.
- Pridanie zeleniny a dochutenie polievky: Do vývaru pridáme nastrúhanú repu, cibuľu, mrkvu, zeler a zemiaky. Varíme, kým zelenina nie je takmer mäkká. Potom pridáme nakrájanú kapustu, paradajkový pretlak, ocot a dochutíme soľou a korením. Všetko spolu varíme ešte asi 20 minút, kým všetka zelenina nebude mäkká.
Podávajte horúce, ozdobené lyžicou kyslej smotany a posypané čerstvým kôprom. Boršč môže byť podávaný ako hlavné jedlo s kúskom chleba pre dokonalé zasýtenie. Tento tradičný recept na boršč je ideálny na zahriatie počas chladných dní a prinesie kus východoeurópskej kuchyne priamo do vášho domova.