Cesnaková krémová polievka je lahodný a hrejivý pokrm, ktorý vyniká intenzívnou chuťou a krémovou textúrou. Táto polievka je vynikajúca na zahriatie počas chladných dní a je tiež známa svojimi zdravotnými prínosmi, vďaka vysokému obsahu cesnaku. Spolu s chrumkavým opekaným chlebom, ktorý dodáva textúru a zlepšuje jedinečný gurmánsky zážitok, je tento pokrm ideálny pre obedy alebo večere.
Ingrediencie
- 1 hlávka cesnaku, rozdelená na strúčiky a olúpaná
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 50 g masla
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 4 plátky rustikálneho chleba, nakrájané
- Olivový olej na opekanie chleba
- Na ozdobu: nasekaná pažítka alebo petržlen
Postup
- Príprava cesnakovej základne: Na panvici na strednom ohni roztopíte maslo a pridáte cibuľu a nasekaný cesnak. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne byť priehľadná. Pridajte celú hlávku cesnaku a opražte ďalšie 2 minúty.
- Varenie polievky: Do panvice pridajte kurací alebo zeleninový vývar, nechajte zmes prísť k varu. Znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 30 minút. Následne zmes rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Vráťte na mierny oheň, pridajte smotanu a nechajte ešte chvíľu prehriať. Dochutíte soľou a korením.
- Príprava opekaného chleba: Chlieb pokvapkajte olivovým olejom a opečte na panvici alebo v rúre dozlatista.
Podávajte teplú polievku s kúskami opečeného chleba na povrchu, posypanú nasekanou pažítkou alebo petržlenom. Cesnaková krémová polievka s opekaným chlebom je nielen výživná, ale aj nesmierne chutná a iste zaujme každého milovníka jednoduchých, no bohatých chutí.