Preskočiť na obsah

Recept na cesnakovú polievku s opečenými krutónmi a syrom, potešenie pre chuťové poháriky

Recept
REKLAMA

Cesnaková polievka je jedným z klasických pokrmov, ktorý je známy svojimi výraznými chutiami a zdravotnými prínosmi. Tento recept na cesnakovú polievku s opečenými krutónmi a syrom kombinuje intenzívnu chuť cesnaku s krémovou textúrou a bohatou vrstvou roztopeného syra na vrchu. Krutóny pridané do polievky poskytujú príjemný kontrast textúr a zároveň pohlcujú chuť polievky, čím vytvárajú dokonalý gastronomický zážitok. Táto polievka je ideálna na zahriatie počas chladných dní alebo ako pôsobivé predjedlo pri slávnostnejších príležitostiach.

Ingrediencie

  • 1 hlava cesnaku, rozdelená na strúčiky a olúpaná
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 100 g tvrdého syra (napr. Gruyère alebo Emmental), nastrúhaného
  • 2 šálky krutónov
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 bobkový list
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Varenie cesnakovej polievky: V hrnci na strednom ohni roztopíte maslo a pridáte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opečte ju do zlatista. Potom pridajte strúčiky cesnaku a bobkový list, restujte približne 2 minúty. Zalejte vývarom a prineste k varu. Znížte teplotu a povarte asi 20 minút, kým cesnak nie je úplne mäkký.
  2. Príprava krutónov a syra: Zatiaľ čo polievka varí, na panvici opečte krutóny na troche olivového oleja, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Cesnakovú polievku rozmixujte ponorným mixérom do hladka, dochuťte soľou a korením podľa chuti. Polievku rozdeľte do misiek odolných voči teplu, na každú porciu navršte krutóny a posypte hojnou vrstvou nastrúhaného syra.
  3. Zapekanie: Položte misy s polievkou pod gril v rúre a pečte, kým syr nie je roztopil a zlato-hnedý.

Podávajte teplé, ozdobené čerstvým petržlenom. Táto cesnaková polievka s opečenými krutónmi a syrom je nielen potešením pre chuťové poháriky, ale aj vizuálne lákavá, čo ju robí perfektným jedlom pre každú príležitosť.

REKLAMA
Zdielať tento článok

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk tvorí tím autorov, ktorí denne prinášajú aktuálne správy, praktické tipy, zaujímavosti a inšpirácie z rôznych oblastí života. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý informuje, baví a rozširuje obzory čitateľov.