Studená uhorková polievka je ideálnym letným jedlom, ktoré prinesie osvieženie v horúcich dňoch. Tento jednoduchý recept kombinuje čerstvé uhorky s kyslou smotanou a bylinkami, čo vytvára lahodnú, krémovú a sviežu chuť. Uhorková polievka je obľúbená v mnohých kultúrach po celom svete a je známa svojimi osviežujúcimi a hydratačnými vlastnosťami. Je to rýchly a jednoduchý recept, ktorý môže slúžiť ako predjedlo alebo ľahký hlavný chod.
Ingrediencie
- 3 veľké uhorky, olúpané a nakrájané na kocky
- 500 ml kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 polievkové lyžice čerstvej pažítky, nasekanej
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 šálka studenej vody alebo podľa potreby na dosiahnutie požadovanej konzistencie
- Ďalšia pažítka a kôpor na ozdobu
Postup
- Príprava základu polievky: Uhorky, kyslú smotanu, pretlačený cesnak, pažítku, kôpor a citrónovú šťavu dajte do mixéra. Mixujte, kým zmes nebude hladká. Podľa potreby pridajte studenú vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu polievky. Dochutíte soľou a korením.
- Chladenie a servírovanie: Polievku prelejte do veľkej misy alebo individuálnych misiek a nechajte v chladničke aspoň 1 až 2 hodiny vychladiť, aby sa chute prepojili a polievka bola príjemne chladná. Pred podávaním ozdobte nasekanou pažítkou a kôprom.
Podávajte ako osviežujúce letné predjedlo alebo ľahkú večeru. Táto studená uhorková polievka je dokonalým spôsobom, ako sa ochladiť a zároveň si pochutnať na jednoduchých, zdravých surovinách.