Cviklové carpaccio s rukolou a parmezánom je elegantný a svieži šalát, ktorý kombinuje zemitú sladkosť cvikly s ostrým tónom rukoly a bohatým parmezánom. Táto jednoduchá predjedľa je nielen vizuálne atraktívna vďaka svojim žiarivým farbám, ale je aj skvelou voľbou pre zdravý a ľahký obed alebo večeru. Recept využíva surovú cviklu, ktorá je tenko nakrájaná, čím sa zvýrazní jej prirodzená sladkosť a chrumkavá textúra. Servírované s jednoduchým dresingom z olivového oleja a balsamicového octu, toto carpaccio je pravá pochúťka.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké cvikly, olúpané
- 100 g rukoly
- 50 g tenko hoblinovaného parmezánu
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica balsamicového octu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a píniové oriešky (voliteľné)
Postup
- Príprava cvikly: Pomocou mandolíny alebo veľmi ostrého noža cviklu tenko nakrájajte na plátky. Plátky by mali byť dostatočne tenké, aby boli takmer priehľadné. Rozložte plátky cvikly na veľký tanier alebo priamo na jednotlivé taniere.
- Zmiešajte šalát a pripravte dresing: Na cviklové plátky rozložte rukolu. Parmezán nastrúhajte alebo narežte na tenké plátky a rozložte ho na rukolu. V malej miske zmiešajte olivový olej, balsamicový ocot, soľ a korenie. Dresing rovnomerne pokvapkajte po šaláte.
- Dokončenie a podávanie: Ak chcete, šalát môžete ozdobiť kvapkami citrónovej šťavy a posypať praženými piniovými orieškami pre extra chuť a textúru. Podávajte okamžite, kým sú ingrediencie svieže a plné chuti.
Tento recept na cviklové carpaccio s rukolou a parmezánom je ideálny pre tých, ktorí hľadajú ľahkú, ale výraznú predjedľu, ktorá oslní na akomkoľvek stretnutí alebo špeciálnej večeri.