Francúzska cibuľová polievka so syrom je jedným z najznámejších a najobľúbenejších pokrmov francúzskej kuchyne. Tento klasický recept vyniká svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou, ktorá kombinuje sladkosť pomaly varených cibúľ, bohatý vývar a rozpustený syr. Táto polievka je nielen vydatná, ale aj potešenie pre zmysly, ideálna na elegantnú večeru alebo ako útulná večera v chladnom počasí.
Ingrediencie
- 5 veľkých cibúľ, nakrájaných na tenké plátky
- 1,5 litra hovädzieho alebo zeleninového vývaru
- 200 g gruyère syra, nastrúhaného
- 1 bageta, nakrájaná na plátky
- 100 g masla
- 2 polievkové lyžice múky
- 125 ml suchého bieleho vína
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvé bylinky (napr. tymián alebo petržlen)
Postup
- Príprava cibule: V hrnci na strednom ohni roztopíte maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a na nízkom ohni restujte asi 20-30 minút, kým cibuľa nie je úplne mäkká a zlatistá. Dôležité je restovať pomaly, aby cibuľa nespálila, čo by mohlo ovplyvniť chuť polievky.
- Varenie polievky: K cibuli pridajte múku a miešajte asi 2 minúty. Potom zvyšte teplotu, pridajte biele víno a nechajte alkohol vyvariť. Pridajte hovädzí alebo zeleninový vývar, soľ a korenie. Znížte teplotu a nechajte polievku pomaly variť asi 30 minút. Medzitým na suchu panvicu opečte plátky bagety do zlatista.
- Dokončenie a servírovanie: Polievku rozdeľte do ohňovzdorných misek, na vrch položte opečené plátky bagety a posypte hojne nastrúhaným syrom. Misky vložte do rúry predhriatej na 200°C a pečte asi 10 minút, alebo kým syr nie je rozpustený a zlatý.
Podávajte teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami. Táto cibuľová polievka so syrom je pravým potešením pre každého, kto si chce vychutnať hlboké a bohaté chute klasického francúzskeho jedla.