Kapustnica je hlboko zakorenená v slovenskej kuchyni a je obľúbenou súčasťou vianočných tradícií mnohých rodín. Táto hustá a sýta polievka kombinuje jedinečné chute kyslej kapusty, údeného mäsa a sušených húb, čo vytvára bohatý a komplexný gurmánsky zážitok. Každá rodina má svoju vlastnú verziu receptu, ktorá sa môže líšiť v množstve a druhoch prísad, ale základ zostáva rovnaký a je vždy teplým potešením počas chladných mesiacov.
Ingrediencie
- 500 g údeného mäsa (napríklad klobása alebo rebierka)
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 100 g sušených húb, namočených a nakrájaných
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 3 l vody
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: smotana alebo čerstvý petržlen
Postup
- Príprava základu polievky: Vo veľkom hrnci na strednom ohni osmažte nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte údené mäso (pokrájané na kúsky, ak používate veľké kusy) a smažte niekoľko minút, kým sa nevytvorí krásna aróma. Pridajte namočené a nakrájané huby a smažte ďalších 5 minút.
- Varenie polievky: Do hrnca pridajte kyslú kapustu, zemiaky, bobkové listy a majoránku. Zalejte vodou a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte polievku pomaly variť približne 1 až 1,5 hodiny, kým mäso a zemiaky nie sú úplne mäkké. Počas varenia prípadne dochuťte soľou a korením.
Podávajte horúcu, ozdobenú lyžicou smotany alebo nasekaným petržlenom. Kapustnica je nielen chutná, ale aj zasýtiaca, čo ju robí ideálnym jedlom na zahriatie počas zimy alebo ako súčasť sviatočného stola.