Krémová rajčinová polievka s bazalkou a smotanou je klasika, ktorá nikdy nesklame. Táto polievka kombinuje bohatú a zemitú chuť zrelých rajčín s jemnou krémovosťou smotany a sviežosťou bazalky, čím vytvára lahodný a pohodový pokrm. Je to ideálny recept pre chvíle, keď potrebujete rýchly, ale výživný a utišujúci pokrm, ktorý je vhodný ako pre ľahké letné obedové menu, tak pre chladné zimné večere.
Ingrediencie
- 800 g konzervovaných drvených rajčín alebo rovnaké množstvo čerstvých, zrejúcich rajčín
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Čerstvé listy bazalky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: ďalšia smotana alebo bazalkové listy
Postup
- Príprava základu: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opražte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne byť priehľadná, potom pridajte nasekaný cesnak a varíte ešte asi minútu, kým cesnak nevydá svoju arómu.
- Varenie polievky: Pridajte drvené rajčiny spolu so svojou šťavou (alebo čerstvé rajčiny, ak ich používate) a zeleninový vývar. Povarte zmes na miernom ohni približne 20 minút. Počas varenia pridajte niekoľko listov bazalky pre pridanú chuť. Po uvedenom čase využite ponorný mixér na rozmixovanie polievky na hladký krém. Vráťte polievku na oheň, pridajte smotanu a nechajte ju ešte chvíľu zohriať, avšak už nevarte.
Podávajte teplú, ozdobenú lyžičkou smotany a čerstvými listami bazalky. Táto rajčinová polievka s bazalkou a smotanou ponúka klasickú chuť, ktorá zahreje a poteší každého, kto si ju vychutná.