Krémová syrová polievka s cheddarom a slaninkou je dokonalou kombináciou bohatých a útulných chutí, ktoré oslovujú každého milovníka syra. Tento hustý a sýty pokrm spája jemný cheddar s chrumkavou slaninkou, čo vytvára hlboký a potešujúci zážitok. Je ideálny ako hlavný chod alebo ako bohatý predkrm, ktorý zahreje a zasýti počas chladných dní.
Ingrediencie
- 200 g cheddaru, nastrúhaného
- 150 g slaninky, nakrájanej na malé kúsky
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 polievkové lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: nasekaný čerstvý petržlen alebo pažítka
Postup
- Príprava slaninky: Na panvici na strednom ohni vyprážajte slaninku do chrumkava. Keď je hotová, odložte ju na papierový uterák, aby odkvapkala zbytočný tuk.
- Varenie polievky: V hrnci na strednom ohni roztopíte maslo. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridajte zemiaky a varíte niekoľko minút, než ich zalejete vývarom. Nechajte zmes prísť k varu, potom znížte teplotu a nechajte všetko variť asi 20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké. Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte na hladký krém.
- Dokončenie polievky: Do hladkého krému pridajte nastrúhaný cheddar, smotanu a už vyprážanú slaninku. Miešajte na miernom ohni, kým sa syr úplne neroztopí a polievka nie je úplne hladká. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
Podávajte teplú, posypanú nasekanou pažítkou alebo petržlenom. Táto krémová syrová polievka s cheddarom a slaninkou je skutočnou lahôdkou, ktorá poteší každého, kto si na tanieri váži bohaté a hlboké chute.