Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá sa teší veľkej obľube pre svoju bohatú a pohodovú chuť. Je známa svojou krémovou konzistenciou, kombináciou aromatických húb, kyslej smotany a vajíčka, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi tohto útulného jedla. Výsledkom je hrejivá polievka, ktorá je ideálna na chladné dni. Kulajda je tiež skvelým príkladom toho, ako jednoduché prísady môžu vytvoriť nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Ingrediencie
- 300 g čerstvých húb, napríklad šampiňóny alebo hríby, nakrájané
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 150 ml kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice múky
- 4 vajcia
- 1 čajová lyžička kôpru, nasekaného
- 1 bobkový list
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
Postup
- Príprava základu: V hrnci na stredne silnom ohni roztopíte maslo, pridáte cibuľu a cesnak a restujete, kým nezmäknú a nezačnú byť priehľadné. Pridajte nakrájané huby a smažte, kým neuvolnia vodu a nezačnú sa mierne hnednúť.
- Varenie polievky: K hubám pridajte múku a dôkladne premiešajte. Postupne zalejte vývarom, neustále miešajte, aby ste predišli tvorbe hrudiek. Pridajte bobkový list a nechajte polievku na miernom ohni variť asi 20 minút. Medzitým vo vode uvarte na tvrdo vajíčka, olúpte ich a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny. Po uvedenom čase vývar scedíte, aby ste získali hladkú polievku, vrátite na oheň, osolíte, okoreníte, pridáte kyslú smotanu a kôpor a dobre premiešajte.
Podávajte horúce, do každej misky dajte kusy uvarených vajec. Táto sýta a krémová kulajda je dokonalou ukážkou toho, ako môžu tradičné recepty prinášať pohodlie a teplú atmosféru na váš stôl.