Krémová karfiolová polievka s muškátovým orieškom je elegantný a bohatý pokrm, ktorý vyniká svojou jemnou, hladkou textúrou a výraznou chuťou. Muškátový oriešok pridáva do tejto polievky zvláštnu, teplú arómu, ktorá krásne doplňuje sladkosť karfiolu. Tento recept je jednoduchý na prípravu a je ideálny ako pôsobivé predjedlo na slávnostné príležitosti alebo ako útulná večera na každý deň.
Ingrediencie
- 1 stredne veľký karfiol, rozdelený na ružičky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 1/4 čajovej lyžičky mleteho muškátového oriešku
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
- Na ozdobu: nasekaný čerstvý petržlen alebo pečené karfiolové ružičky
Postup
- Príprava zeleniny: V hrnci na strednom ohni roztopíte maslo a pridáte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým zmes nezačne byť voňavá a cibuľa nezmäkne. Pridajte karfiolové ružičky a restujte spolu asi 5 minút.
- Varenie a mixovanie polievky: Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom a privediete k varu. Potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť asi 20 minút, alebo kým karfiol nie je úplne mäkký. Odstavte z ohňa, pridajte smotanu a muškátový oriešok. Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte na hladký krém. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a čiernym korením.
Podávajte teplú, ozdobenú čerstvým petržlenom alebo pečenými karfiolovými ružičkami pre dodatočnú textúru a chuť. Táto krémová karfiolová polievka s muškátovým orieškom je skutočným potešením pre chuťové poháriky a dodá vašemu jedálnemu lístku nádych luxusu a pohody.