Omeleta s čerstvou zeleninou a syrom je vynikajúci spôsob, ako začať deň sviežim a výživným jedlom. Tento jednoduchý recept kombinuje bohaté vajcia, sviežu zeleninu a lahodný syr, čím vytvára sýty a chutný pokrm, ktorý je ideálny pre pestré raňajky alebo ľahký obed. Použitie čerstvej zeleniny dodáva omelete krásnu textúru a vitamíny, zatiaľ čo syr pridáva krémovosť a hĺbku chutí. Tento recept je rýchly a ľahko prispôsobiteľný podľa vašich obľúbených ingrediencií.
Ingrediencie
- 4 veľké vajcia
- 1/4 šálky mlieka
- 1/2 šálky nastrúhaného syra (napríklad čedar alebo mozzarella)
- 1/2 šálky nakrájanej čerstvej zeleniny (napríklad paprika, špenát, paradajky)
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja alebo masla
Postup
- Pripravte vaječnú zmes: Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia s mliekom, soľou a korením. Pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte. Zmes by mala byť hladká a dobre kombinovaná.
- Vysmažte zeleninu: Na panvici zohrejte olivový olej alebo maslo na stredne silnom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, restujte asi 2 minúty, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridajte ostatnú nakrájanú zeleninu a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Pripravte omeletu: Zeleninu rovnomerne rozložte po panvici a zalejte vaječnou zmesou. Varíme na miernom ohni bez miešania, kým spodok nezačne tuhnúť, ale vrch zostane ešte mierne vlhký, asi 4-5 minút. Potom pomocou špachtle omeletu opatrne preklopte na druhú stranu a smažte ešte 2-3 minúty alebo kým nie je vajíčko úplne upečené.
Podávajte omeletu ihneď, ideálne s čerstvým pečivom alebo zeleninovým šalátom. Tento recept na omeletu s čerstvou zeleninou a syrom je nielen chutný, ale aj vizuálne príťažlivý, čo z neho robí perfektný pokrm pre raňajky alebo brunch.