• Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt
nedeľa, 22 júna, 2025
No Result
View All Result
LIFE ZONE
TIP na knihu
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
LIFE ZONE
  • SPRÁVY
  • KULTÚRA
  • RODINA
  • HOBBY
  • KARIÉRA
  • DOMÁCNOSŤ
  • MÓDA
  • CESTOVANIE
  • HUDBA
TIP na knihu
No Result
View All Result
LIFE ZONE
No Result
View All Result
REKLAMA

Recept na parenú knedľu, klasická príloha k tradičným slovenským a českým pokrmom

Redakcia LIFEZONE.sk by Redakcia LIFEZONE.sk
16. apríla 2024
Recept

Recept

Zdielať na FacebookuZdielať na Twiiteri

Parená knedľa je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej a českej kuchyne. Tento jednoduchý, ale výživný pokrm sa tradične podáva ako príloha k mäsitým pokrmom, najmä ku gulášom a omáčkam. Vďaka svojej schopnosti absorbovať chute a omáčky, ktoré sa k nej podávajú, je parená knedľa milovaná pre svoju mäkkosť a univerzálnosť. Jej príprava vyžaduje základné suroviny a trochu trpezlivosti pri kysnutí a varení na pare.

REKLAMA

Ingrediencie

  • Na cesto:
    • 400 g polohrubej múky
    • 250 ml mlieka, vlažného
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 ČL cukru
    • 1/2 ČL soli
    • 1 vajce
    • 1 PL oleja

Postup

  1. Príprava drožďového kvasu: V malej miske rozpustite droždie a cukor vo vlažnom mlieku. Nechajte zmes stáť na teplom mieste asi 10 minút, kým sa nezačne peniť, čo signalizuje aktiváciu droždia.
  2. Príprava cesta: Vo väčšej mise zmiešajte polohrubú múku so soľou. Do strednej jamky v múke pridajte vajce, olej a pripravený drožďový kvas. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a vytvorí sa hladké cesto. Cesto vyklopte na pomúčený povrch a dôkladne ho miesite približne 8-10 minút, kým nebudete mať hladké a elastické cesto. Nechajte cesto kysnúť v mise, ktorú zakryjete čistou utierkou, na teplom mieste asi hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Varenie na pare: Po vykysnutí cesto ešte raz premiešajte a formujte z neho dlhý valec. Valec opatrne vložte do tkaninového vrecka alebo čistej utierky, pričom nechajte na oboch koncoch dostatok priestoru na rozpínanie cesta. Uzatvorte otvory vrecka a vložte ho do veľkého hrnca s vriacou vodou tak, aby voda nesiahal až na vrecko. Pokryte a varíte na pare približne 25 minút.
  4. Podávanie: Po uvarení knedľu vyberte z vrecka, nechajte chvíľu vychladnúť a potom ju nakrájajte na plátky. Podávajte teplú ako prílohu k svojim obľúbeným jedlám.

Parená knedľa je fantastickým spôsobom, ako pridať objem a textúru k vášmu obľúbenému mäsovému pokrmu, a je nevyhnutnou súčasťou tradičného slovenského alebo českého obeda alebo večere.

★★★★★ (4.8/5 z 49 hlasov)
Ďakujeme za váš hlas!
ShareTweetPin
REKLAMA
Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk

Redakcia LIFEZONE.sk prináša aktuálne správy, zaujímavosti a články z oblasti kultúry, hudby a životného štýlu. Naším cieľom je prinášať obsah, ktorý inšpiruje, informuje a baví našich čitateľov. Sledujte nás pre viac kvalitného obsahu!

Ďalšie články

Kuchyňa

Rýchly recept na horúci deň: ovocný koláč s čučoriedkami

Kuchyňa

Ako usporiadať letnú grilovačku, na ktorú budú všetci dlho spomínať

Kuchyňa

Osviežujúci tip do kuchyne: grilovaný hermelín

Kuchyňa

Osviežujúca uhorková polievka: Ideálny recept na horúce letné dni

Kuchyňa

Najlepšia čerešňová bublanina ako od babičky

Kuchyňa

Liečivá sila stromov: Recepty z korún prírody, ktoré vás prekvapia

Kuchyňa

Recept na jarné zeleninové rizoto s bylinkami

Kuchyňa

Veľkonočná plnka – tradičný recept ako od babičky, ktorý si zamiluje celá rodina

Kuchyňa

Veľkonočný zemiakový šalát recept: Tradičná chuť sviatkov, ktorá spája rodinu

Kuchyňa

Veľká noc koláče 2025: Najlepšie recepty, ktoré prevoňajú váš sviatočný stôl

Aktuálne správy

Festival Rock pod Kameňom 2025 prinesie najväčšie rockové mená leta

Táto kniha vám zmení život: Malými krokmi k veľkej životnej zmene

Najkrajšie slovenské hrady na leto ktoré sa oplatí navštíviť

Richard Müller oživuje BANKET: Nový singel s Tinou vracia retro náboj na scénu

Ako zarobiť 100 000 eur: Reálne spôsoby, ktoré fungujú aj v roku 2025

Jozef Karika pripravuje nový mysteriózny triler PÁD. Čo o ňom vieme?

REKLAMA
  • Tip na článok
  • GDPR
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909

No Result
View All Result
  • Správy
  • Kultúra
  • Rodina
  • Hobby
  • Cestovanie
  • Domácnosť
  • Kuchyňa
  • Móda a krása
  • Technológie
  • Kariéra
  • Zdravie
  • Hudba
  • Tip na článok
  • Reklama
  • Kontakt

© 2025 LIFEZONE.SK | ISSN 2989-3909