Tento šalát z bulguru, kuracieho mäsa a zeleniny je výborným príkladom zdravého, ale sýteho jedla, ktoré je ideálne ako hlavné jedlo na obed alebo večeru. Bulgur je celozrnné obilie, ktoré je bohaté na vlákninu a bielkoviny, a v kombinácii s chutným kuracím mäsom a čerstvou zeleninou tvorí vyvážený a nutrične bohatý pokrm. Tento šalát je navyše jednoduchý na prípravu, chutný a možno ho prispôsobiť podľa dostupnej sezónnej zeleniny.
Ingrediencie
- 1 šálka bulguru
- 2 šálky kuracích pŕs, uvarených a nakrájaných na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 uhorka, nakrájaná na kocky
- 1/2 šálky cherry paradajok, rozpolené
- 1/4 šálky červenej cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1/4 šálky čerstvého koriandra alebo petržlenu, nasekaného
- 3 lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Uvarte bulgur: V stredne veľkom hrnci privediete k varu 2 šálky vody. Pridajte bulgur, znížte teplotu a nechajte pomaly variť pod pokrievkou približne 12-15 minút, alebo kým bulgur nie je mäkký a voda absorbovaná. Nechajte bulgur vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zmiešajte šalát: Vo veľkej mise zmiešajte uvarený bulgur, nakrájané kuracie mäso, červenú papriku, uhorku, cherry paradajky a červenú cibulu. Pridajte čerstvý koriander alebo petržlen, pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Osolte a okoreňte podľa chuti a dôkladne premiešajte.
Tento bulgurový šalát s kuracím mäsom a zeleninou je ideálny na servírovanie ako ľahký, ale výživný obed alebo večera. Môžete ho podávať teplý alebo chladný, podľa preferencií, a je výborný s plátkom čerstvého chleba alebo ako samostatné jedlo.