Šalát s pečenou cviklou a kozím syrom je dokonalá kombinácia sladkých, zemitých chutí a krémového syra, ktorá zaručene zaujme každého gurmána. Pečená cvikla je nielen chutná, ale aj plná vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre zdravie. Kozí syr pridáva jemnosť a bohatosť, ktorá krásne kontrastuje so sladkosťou cvikly. Čerstvé bylinky a orechy dodávajú šalátu textúru a komplexnosť. Tento šalát je ideálny ako predjedlo alebo ako ľahký hlavný chod, ktorý poteší na každej večeri alebo špeciálnej príležitosti.
Ingrediencie
- 4 stredné cvikly
- 150 g kozieho syra, rozdrobeného
- 1/4 šálky vlašských orechov, hrubo nasekaných
- 2 polievkové lyžice balzamikového octu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička medu
- Hrčka čerstvého tymiánu, nasekaného
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Niekoľko lístkov čerstvého šalátu (napríklad rukola alebo mesclun)
Postup
- Pečenie cvikly: Cviklu dôkladne umyte, zabaľte do alobalu a pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 1 hodinu, alebo kým nie je mäkká. Po upečení nechajte cviklu vychladnúť, potom olúpte a nakrájajte na kocky alebo plátky.
- Príprava šalátu: V malej miske zmiešajte balzamikový ocot, olivový olej, med a tymián, aby ste pripravili dresing. V veľkej miske spojte pečenú cviklu, rukolu alebo iné zelené lístky a kozí syr. Zalejte dresingom a nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
Podávajte šalát okamžite, posypaný nasekanými vlašskými orechmi a ďalším korením podľa chuti. Tento šalát je nielen vizuálne atraktívny, ale aj nesmierne chutný a zdravý, ideálny pre milovníkov sviežich a bohatých chutí.