Slepačia polievka s domácimi rezancami je tradičným a obľúbeným jedlom, ktoré sa často považuje za pokrm, ktorý pomáha pri prechladnutí a zlepšuje náladu. Táto polievka je nielen útulná a zahrievajúca, ale aj výživná. Domáce rezance pridávajú polievke bohatú textúru a chuť, ktorá prevyšuje bežné obchodné varianty. S kombináciou zeleniny, byliniek a šťavnatého kuracieho mäsa je táto polievka ideálnym spôsobom, ako zahriať telo a dušu počas chladných dní.
Ingrediencie
- 1 celá sliepka alebo kuracie stehná a prsia
- 2 litre vody
- 2 mrkvy, nakrájané na kolesá
- 2 stonky zeleru, nakrájané
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 bobkový list
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- Na rezance:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 až 2 polievkové lyžice vody (podľa potreby)
Postup
- Príprava slepačej polievky: Do veľkého hrnca dajte celú sliepku alebo kuracie časti, pridajte vodu, nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, cesnak a bobkový list. Osolte a okoreňte. Priveďte k varu a potom znižte teplotu na stredne nízku a nechajte pomaly variť pod pokrievkou 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nie je kuracie mäso mäkké a ľahko sa oddeluje od kostí. Mäso vyberte, odstráňte kosti a vráťte naporciované kúsky späť do polievky.
- Príprava domácich rezancov: V miske zmiešajte múku, vajcia a soľ. Pridávajte vodu po lyžiciach, až kým nevznikne tuhé cesto. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej ploche a nakrájajte na tenké rezance. Rezance pridajte do horúcej polievky a varíte ešte 10 minút, alebo kým nie sú rezance mäkké.
Podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami ako je petržlen, ak máte rád. Táto slepačia polievka s domácimi rezancami je výborným a zdravým jedlom, ktoré zahreje každého, kto si ho vychutná.