Špagety alla Gricia, považované za predchodcu slávnejších Carbonara, je tradičný rímsky pokrm, ktorý spája jednoduchosť a hĺbku chutí. Toto jedlo zdôrazňuje bohatú chuť guanciale (talianska slanina z bravčových lícnikov), ktorá je doplnená ostrým pecorino syrom a čerstvo mletým čiernym korením. Jedná sa o srdnaté jedlo, ktoré zahreje a zasýti, ideálne na večeru v chladnejších mesiacoch.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 150 g guanciale, nakrájané na kocky
- 100 g pecorino syra, nastrúhaného
- 1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ (opatrne, guanciale môže byť slané)
Postup
- Príprava guanciale: Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte kocky guanciale. Opekajte na strednom ohni, až kým guanciale nezačne byť chrumkavé a tuk sa neroztopí. Toto môže trvať približne 5 až 8 minút. Uistite sa, že guanciale je rovnomerne opečené na zlatistú farbu.
- Varenie špagiet a finalizácia pokrmu: Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Špagety scedíte, pričom si odložíte približne 1 pohár vody z varenia. Špagety pridajte priamo do panvice s guanciale a premiešajte. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody z varenia. Odstavte z ohňa a vmiešajte pecorino syr a čierne korenie, až kým sa syr neroztopí a nevznikne krémová omáčka.
Podávajte ihneď, posypané ešte trochou pecorino syra a čerstvo mletým čiernym korením. Špagety alla Gricia sú skutočnou pochúťkou, ktorá dokáže potešiť všetkých milovníkov tradičnej talianskej kuchyne. Tento pokrm je jednoduchý, ale má charakteristickú chuť, ktorá zvýrazní každé jedlo.