Špagety alla Norma je pôvabné sicílske jedlo, ktoré dostalo meno po slávnej opere Vincenza Belliniho, „Norma“. Tento recept vyniká svojou jednoduchou, ale bohatou kombináciou chutí, ktoré zahŕňajú baklažán, ricottu a rajčinovú omáčku. Baklažán dodáva jedlu príjemnú textúru a zemité tóny, zatiaľ čo sladká ricotta a aromatická rajčinová omáčka dopĺňajú základné ingrediencie špagiet, vytvárajúc tak jedlo, ktoré je súčasne výživné a potešenie pre chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 1 veľký baklažán, nakrájaný na kocky
- 400 g krájaných rajčín v plechovke
- 200 g ricotty
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Hrsť čerstvej bazalky, na ozdobu
- Parmezán, na posypanie
Postup
- Príprava baklažánu: Baklažán nasolte a nechajte ho asi 20 minút odstáť, aby pustil horkú šťavu. Potom ho opláchnite a osušte. Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte kocky baklažánu dozlatista. Po opražení odložte baklažán na bok.
- Príprava omáčky: V rovnakej panvici pridajte trochu viac olivového oleja a opražte nasekaný cesnak, než pridáte rajčiny z plechovky. Pridajte soľ, korenie a nechajte omáčku pomaly variť na miernom ohni asi 20 minút, kým sa nezredukuje a nestane sa hustejšou.
- Dokončenie jedla: Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Scedené špagety zmiešajte s rajčinovou omáčkou, pridajte opražený baklažán a čerstvú ricottu. Premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a ricotta roztopila medzi horúcimi špagetami.
Podávajte ihneď, posypané nastrúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou. Špagety alla Norma sú nielen vizuálne lákavé, ale aj chutné a spájajú v sebe najlepšie z talianskej kuchyne na Sicílii.