Špagety Puttanesca sú známe svojou bohatou a aromatickou chuťou, ktorá spája ančovičky, olivy, kapary a rajčinovú omáčku. Tento tradičný juhotaliansky pokrm ponúka intenzívnu kombináciu chutí, ktorá vyniká svojou jedinečnosťou a pikantnosťou. Legenda hovorí, že bol pôvodne pripravovaný neapolskými „dámami noci“, ktoré ho využívali na prilákanie klientov svojou silnou arómou. Dnes je Puttanesca obľúbeným jedlom, ktoré dodá každému jedálničku trochu talianskej vášne.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 2 plechovky (každá cca 400 g) krájaných rajčín
- 6 filetiek ančovičiek, nasekaných
- 100 g čiernych olív, bez kôstok a hrubšie nakrájaných
- 50 g kapar, opláchnutých a scedených
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 čerstvý chilli alebo 1/2 čajovej lyžičky sušených chilli vločiek (podľa chuti)
- 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen), na ozdobu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Príprava omáčky: V panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cesnak a chilli, restujte asi 1 minútu, kým cesnak nezačne voňať. Potom pridajte nasekané ančovičky a restujte, kým sa nerozpustia do oleja. Pridajte rajčiny, olivy a kapary. Zamiešajte a privediete k varu. Znížte teplotu a varíte omáčku na miernom ohni 15-20 minút, kým sa nezredukuje a nezhustne.
- Varenie špagiet a dokončenie: Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia. Špagety pridajte do panvice s omáčkou, premiešajte a ak je to potrebné, pridajte trochu vody z varenia na dosiahnutie požadovanej konzistencie omáčky.
Podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami. Špagety Puttanesca sú perfektné pre tých, ktorí hľadajú pikantné a výrazné jedlo, ktoré je rýchle a jednoduché na prípravu, a zároveň ponúka nezabudnuteľný chuťový zážitok.