Špagety Amatriciana je tradičný taliansky pokrm, pôvodom z mesta Amatrice. Tento recept je známy svojou bohatou a robustnou chuťou, ktorá pochádza z kombinácie pancetty, cibule a pikantnej rajčinovej omáčky. Svojou jednoduchosťou a sýtosťou predstavuje Amatriciana ideálnu voľbu pre rýchly obed alebo pohodovú večeru. Pikantnosť, ktorú možno prispôsobiť podľa individuálnej chuti, robí z tohto jedla obľúbený pokrm v mnohých talianskych domácnostiach aj reštauráciách.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 200 g pancetty, nakrájanej na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 400 g konzervovaných krájaných rajčín
- 1 červená čili paprička, nakrájaná, alebo 1/2 čajovej lyžičky sušených čili vločiek
- 50 ml bieleho vína
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvo nastrúhaný Pecorino Romano alebo Parmezán
Postup
- Príprava pancetty a cibule: V panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej a pridajte pancettu. Opečte ju do chrumkava a potom pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne zlato hnednúť.
- Vytvorenie omáčky: Pridajte čili papričku alebo vločky do panvice s pancettou a cibuľou, krátko opražte. Zalejte bielym vínom a nechajte alkohol odpariť. Pridajte krájané rajčiny, osolte, okoreňte a varíte na miernom ohni približne 20 minút, kým omáčka nezhustne.
- Varenie špagiet a finálne zmiešanie: Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Scedené špagety pridajte priamo do panvice s omáčkou a dôkladne premiešajte, aby sa špagety rovnomerne obalili omáčkou.
Podávajte teplé, posypané čerstvo nastrúhaným Pecorino Romano alebo Parmezánom. Špagety Amatriciana sú výborným príkladom, ako môže jednoduchá kombinácia ingrediencií vytvoriť nesmierne chutné a sýte jedlo, ktoré je ideálne na akúkoľvek príležitosť.