Špagety Bolognese, známe tiež ako spaghetti alla Bolognese, sú jedným z najznámejších a najobľúbenejších talianskych jedál. Tento recept je srdcom talianskej kuchyne a spočíva v kombinácii špagiet s bohatou a aromatickou rajčinovou omáčkou plnou mletého mäsa. Hoci existuje mnoho variácií, tradičná Bolognese omáčka sa pomaly varí, čo zvyšuje jej chuť a robí z tohto jedla obľúbenú voľbu pre rodinné obedové stoly po celom svete.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 800 g konzervovaných krájaných rajčín
- 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku
- 1 pohár červeného vína
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvo nastrúhaný parmezán a nasekaná čerstvá bazalka
Postup
- Príprava omáčky: Na panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nezačne byť zlatistá. Pridajte mleté mäso a varte, kým nie je úplne hnedé. Potom pridajte rajčinový pretlak, konzervované rajčiny, červené víno, oregano a hovädzí vývar. Zamiešajte a privediete k varu. Znížte teplotu a nechajte omáčku pomaly variť asi 1 hodinu, kým nezhustne. Pravidelne miešajte a podľa potreby pridávajte vývar. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Varenie špagiet: V veľkom hrnci privediete k varu osolenú vodu a varíte špagety podľa návodu na obale, zvyčajne 8-10 minút, kým nie sú al dente. Scedíte a necháte okvapkať.
Podávajte špagety s horúcou omáčkou, posypte nastrúhaným parmezánom a nasekanou bazalkou. Špagety Bolognese sú vynikajúcim príkladom toho, ako jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť hlboko uspokojujúce a bohaté jedlo, ktoré poteší každého milovníka talianskej kuchyne.