Špagety s hovädzím ragú sú klasickým talianskym jedlom, kde sa spojí bohatá chuť pomaly vareného hovädzieho mäsa s aromatickými rajčinami a bylinkami. Toto jedlo je ideálne na víkendové varenie, kde sa pomalé varenie mäsa v kombinácii s rajčinovou omáčkou premení na hlboko chutné ragú. Svrchom tohto chutného a sýtého pokrmu sú špagety, ktoré dokonale doplnia bohatú omáčku, vytvárajúc tak teplý a pohodový pokrm pre chladné dni.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 500 g hovädzieho pleca, nakrájaného na kúsky
- 400 g krájaných rajčín v konzerve
- 2 stredné cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 150 ml červeného vína
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvé bylinky, napríklad bazalka alebo petržlen
Postup
- Príprava hovädzieho ragú: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte kúsky hovädzieho mäsa a opečte ich zo všetkých strán dozlatista. Vyberte mäso a odložte ho na tanier. V rovnakom hrnci pridajte cibulu, cesnak, mrkvu a zeler a restujte, kým zelenina nezmäkne. Vráťte mäso do hrnca, pridajte červené víno a nechajte ho pár minút povariť, aby alkohol odparil.
- Varenie ragú: Pridajte konzervované rajčiny, hovädzí vývar, tymián a bazalku. Ochutíte soľou a čiernym korením. Znížte teplotu na minimum a nechajte ragú pomaly variť pokryté asi 2 až 3 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké a omáčka sa nezredukuje na bohaté, husté ragú.
- Dokončenie špagiet: Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Scedené špagety zmiešajte s hotovým ragú, aby sa cestoviny rovnomerne obalili v omáčke.
Podávajte teplé, posypané čerstvými bylinkami. Špagety s hovädzím ragú sú ideálnym jedlom pre každého, kto si chce vychutnať bohaté chutné jedlo, ktoré je zároveň pohodové a zahrievajúce.