Špagety s morskými plodmi v rajčinovej omáčke sú pravým predstaviteľom stredomorskej kuchyne, ktorý kombinuje bohaté chuti mora s klasickými talianskymi ingredienciami. Tento recept na špagety s morskými plodmi je ideálny pre milovníkov morských plodov, ktorí hľadajú jednoduchý, ale bohatý a chutný pokrm. Krevety a mušle dodávajú jedlu jemnú textúru a chuť, ktoré sú krásne doplnené pikantnou a bohatou rajčinovou omáčkou.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 300 g kreviet, olúpaných a očistených
- 200 g mušlí, vyčistených
- 400 g konzervovaných rajčín v šťave, rozdrvených
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1/2 čajovej lyžičky chilli vločiek (voliteľné)
- 100 ml bieleho vína
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo bazalka
Postup
- Príprava omáčky: V panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak, restujte do mierneho zlatista. Pridajte chilli vločky, rozdrvené rajčiny a biele víno. Nechajte omáčku zovrieť, potom znížte teplotu a varíte asi 15 minút, kým sa omáčka trochu nezredukuje a nezahustí.
- Pridanie morských plodov a varenie špagiet: Do omáčky pridajte krevety a mušle, varíte ďalších 5 až 7 minút, kým mušle neotvoria a krevety nebudú ružové a plne uvarené. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte k varu osolenú vodu a uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia.
- Zmiešanie špagiet s omáčkou: Pridajte uvarené špagety do panvice s omáčkou a morskými plodmi, dobre premiešajte. Ak je potrebné zjemniť konzistenciu, pridajte trochu vody z varenia cestovín.
Podávajte teplé, posypané čerstvými bylinkami. Tento recept na špagety s morskými plodmi je nielen lahodný, ale aj vizuálne pôsobivý, ideálny na potešenie hostí alebo ako špeciálne jedlo na víkendové večere.