Špagety s pečenou tekvicou a parmezánom sú ideálnym jesenným pokrmom, ktorý kombinuje sladkú chuť tekvice s bohatou a aromatickou chuťou parmezánu. Tento recept využíva jednoduchosť pečenej tekvice, ktorá sa premení na jemne sladkú a mäkkú zložku, ideálne doplnenú hrubým strúhaním kvalitného parmezánu. Spolu s al dente uvarenými špagetami vytvára toto jedlo harmonický zážitok, ktorý je rovnako potešením pre oči, ako aj pre chuťové poháriky. Ľahké na prípravu, toto jedlo je skvelou voľbou pre pohodové večerné stravovanie alebo ako očarujúci obed.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 500 g tekvice (napríklad Hokkaido), nakrájanej na malé kocky
- 100 g parmezánu, nastrúhaného
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvá bazalka alebo tymián
Postup
- Pečenie tekvice: Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia. Na plech rozložte kocky tekvice, pokvapkajte dve lyžice olivového oleja, posypte soľou a korením a dobre premiešajte, aby boli kocky rovnomerne pokryté. Pečte v rúre približne 25-30 minút alebo kým tekvica nie je mäkká a mierne zlatistá na povrchu.
- Varenie špagiet a kombinovanie s ingredienciami: Medzitým, v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. V malej panvici na zvyšnom olivovom oleji krátko orestujte nasekaný cesnak, len kým nezačne byť voňavý, aby sa nepripálil. Scedené špagety zmiešajte s orestovaným cesnakom, pridajte pečenú tekvicu a veľkoryso posypte nastrúhaným parmezánom. Dobre premiešajte, aby sa všetky chute pekne spojili.
Podávajte okamžite, ozdobené čerstvými bylinkami. Špagety s pečenou tekvicou a parmezánom sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne suroviny a vytvoriť pohodlné, nutrične bohaté a chutné jedlo, ktoré zahreje počas chladných jesenných dní.