Špagety s pestom z medvedieho cesnaku sú osviežujúce, plné prírodných chutí a ideálne pre jarné a letné obdobia, keď je medvedí cesnak vo svojej sezóne. Tento recept kombinuje aromatickú silu medvedieho cesnaku s klasickou jednoduchosťou talianskych špagiet, čo vytvára jedlo bohaté na chuť a jednoduché na prípravu. Pesto z medvedieho cesnaku je zdravou alternatívou k tradičným pestom a dodáva tomuto pokrmu jedinečnú, jemne pikantnú chuť.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 100 g listov medvedieho cesnaku
- 50 g píniových orieškov alebo vlašských orechov
- 50 g parmezánu, nastrúhaného
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- Šťava z 1/2 citróna
Postup
- Príprava pesta: V mixéri alebo pomocou ponorného mixéra kombinujte listy medvedieho cesnaku, oriešky, parmezán, olivový olej, cesnak a citrónovú šťavu. Mixujte do hladka. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Pesto by malo mať jemnú, ale výraznú chuť medvedieho cesnaku s náznakom citrónovej sviežosti.
- Varenie špagiet a kombinovanie s pestom: V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Špagety scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia na zjemnenie pesta, ak by bolo príliš husté. Pridajte hotové pesto k uvareným špagetám, premiešajte a prípadne zriedite malým množstvom vody z varenia, aby sa pesto rovnomerne rozdelilo.
Podávajte ihneď, ideálne s extra nastrúhaným parmezánom na vrchu. Špagety s pestom z medvedieho cesnaku sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne ingrediencie a priniesť na stôl jednoduché, ale chutné jedlo, ktoré osvieži a zasýti.