Špagety so syrovou omáčkou a orieškami sú luxusným a jedinečným pokrmom, ktorý spojuje hlbokú, pikantnú chuť syra gorgonzola s bohatým orechovým tónom vlašských orechov. Tento recept je ideálny pre milovníkov syrov, ktorí hľadajú niečo viac než tradičné špagety s parmezánom. Vlašské orechy pridávajú príjemnú textúru a zemité nuansy, ktoré dokonale dopĺňajú krémovú syrovú omáčku. Pokrm je vhodný pre špeciálne príležitosti alebo keď si chcete dopriať niečo naozaj výnimočné.
Ingrediencie
- 400 g špagiet
- 200 g syra gorgonzola, rozdrobeného
- 100 g vlašských orechov, hrubo nasekaných
- 200 ml smotany na varenie
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Na ozdobu: čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo tymián
Postup
- Príprava syrovej omáčky: Na panvici na strednom ohni roztopíte maslo. Pridajte nasekaný cesnak a restujte len krátko, aby sa cesnak nestihol spáliť. Pridajte smotanu a rozdrobený syr gorgonzola. Miešajte, kým sa syr úplne neroztopí a omáčka nezačne hladko spájať. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Nechajte omáčku mierne zahustnúť na miernom ohni.
- Varenie špagiet a kombinovanie s omáčkou: V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríte špagety al dente podľa návodu na obale. Špagety scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia. Vráťte špagety do hrnca a zalejte pripravenou syrovou omáčkou. Jemne premiešajte, aby boli špagety rovnomerne pokryté omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia, aby sa lepšie spojila s cestovinami.
Podávajte teplé, posypané nasekanými vlašskými orechmi a čerstvými bylinkami. Tento recept na špagety so syrovou omáčkou a orieškami je pravým potešením pre gurmánov, ktorí si vážia bohaté, krémové chutě s nádychom luxusu.