Vegánsky guláš s batátmi a paprikou je bohatý, výživný a plný chutí, ideálny na zahriatie počas chladných mesiacov. Tento jednoduchý a sýty pokrm kombinuje sladké batáty s korenistou paprikou a aromatickými koreninami, čím vytvára komplexnú paletu chutí. Batáty, známe svojimi vysokými úrovňami vitamínu A a vlákniny, sú skvelým zdrojom energie a zdravia. Spolu s ďalšími zeleninami a bylinkami tento guláš nie len zahreje, ale aj zasýti bez použitia mäsa.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké batáty, olúpané a nakrájané na kocky
- 2 veľké červené papriky, nakrájané na kúsky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka strúhaného paradajok alebo paradajkového pretlaku
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 čajová lyžička mletej rasca
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej na varenie
- Na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Smaženie základných surovín: V veľkom hrnci na stredne vysokom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú a nezačnú byť zlatisté, asi 5 minút. Pridajte mletú papriku, rasca a škoricu a smažte ďalšie 2 minúty, aby sa uvoľnili arómy korenín.
- Pridanie hlavných surovín a varenie: Do hrnca pridajte nakrájané batáty, červené papriky, paradajky a zeleninový vývar. Prikryte a varíte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým batáty nie sú mäkké. Počas varenia občas zamiešajte a podľa potreby pridajte vody alebo vývaru.
Podávajte teplý guláš posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou. Tento vegánsky guláš s batátmi a paprikou je nielen sýty a zdravý, ale aj plný chutí, ktoré uspokoja vaše chuťové poháriky. Ideálny ako hlavné jedlo alebo ako súčasť bohatej zimnej večere.